Blanár: V Kuvajte vidí Slovensko ekonomický potenciál

NETKY.SK • 10 September 2024, 15:55 • 2 min
Blanár: V Kuvajte vidí Slovensko ekonomický potenciál

BRATISLAVA - SR má so svojím partnerom na Arabskom polostrove uzatvorené zmluvné vzťahy o ochrane investícií, zamedzení dvojitého zdanenia či dohodu o ekonomickej a technickej spolupráci.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár dnes prijal v Bratislave veľvyslanca Kuvajtského štátu v SR Essu Alshamaliho. Pri príležitosti ukončenia jeho takmer desaťročnej diplomatickej misie na Slovensku partneri vyzdvihli mimoriadne priateľské a aktívne rozvíjané vzťahy.

Význam slovensko-kuvajtského partnerstva sa prejavuje aj v takmer dvojnásobnom náraste obchodnej výmeny, ktorá vlani dosiahla viac než 238 miliónov eur s najväčším podielom v oblasti automobilového priemyslu.

Slovenské firmy sú podľa slov ministra Blanára pripravené podieľať sa tiež na ambicióznych infraštruktúrnych projektoch v Kuvajte a pomôcť pri realizácii „Novej kuvajtskej vízie 2035“, ktorá by mala otvoriť trh priamym zahraničným investíciám. 

"V súlade s naším zámerom zintenzívniť ekonomickú diplomaciu je rezort zahraničných vecí pripravený pomôcť našim spoločnostiam pri sprostredkovaní kontaktov so súkromným, ako aj verejným sektorom," uviedol šéf slovenskej diplomacie a poukázal zároveň na potenciál Kuvajtu v energetickej oblasti.

SR má so svojím partnerom na Arabskom polostrove uzatvorené zmluvné vzťahy o ochrane investícií, zamedzení dvojitého zdanenia či dohodu o ekonomickej a technickej spolupráci.

Slovensko spája s Kuvajtom taktiež turistický ruch. Ročne strávi leto v kúpeľoch Piešťany a ďalších slovenských rekreačných destináciách 8 000 kuvajtských občanov.

"Generácie návštevníkov z Kuvajtu cítia dlhodobo silný vzťah k našej vlasti. Toto prepojenie chceme naďalej rozvíjať a zvýšiť atraktívnosť Slovenska v medzinárodnej konkurencii," dodal Blanár a kuvajtskému veľvyslancovi súčasne poďakoval za jeho diplomatické pôsobenie v SR a rozvoj slovensko-kuvajtských vzťahov.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies