Boeing s veľtrhom avizuje ďalekosiahle zmeny. Získal prvú veľkú zákazku

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 18:09 • 2 min
Boeing s veľtrhom avizuje ďalekosiahle zmeny. Získal prvú veľkú zákazku

Po mnohých krízach, ktoré pošramotili reputáciu Boeingu, teraz letecký gigant oznámil svoj zámer vykonať transformačné zmeny. Tie chce implikovať do tovární aj kultúry spoločnosti na základe spätnej väzby od zákazníkov, regulačných orgánov a z veľkej časti aj od zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Ohlásenie zmien prichádza v čase, keď sa spolu stretnú predstavitelia leteckého priemyslu na významnom summite v rámci leteckého veľtrhu v anglickom Farnborough. Majú nastať v dlhodobom horizonte.

„Bude trvať niekoľko rokov, kým sa presadí, a budú vyžadovať podporu zákazníkov, ktorých sa dotklo oneskorenie dodávok aj nedostatky v kvalite výrobkov spoločnosti Boeing,“ uviedla prevádzková riaditeľka spoločnosti Stephanie Popeová vo svojom prvom verejnom vystúpení od nástupu do funkcie v rámci zmeny vedenia na začiatku tohto roka.

Aby získala relevantnú spätnú väzbu, potenciálnych zákazníkov sprevádza továreň Boeingu v Rentone, kde sú v reálnom čase vidieť kľúčové kroky výroby. „Boli nadšení, zapojili sa a oznámili nám spätnú väzbu,“ povedala pre agentúru Bloomberg.

 

Viac povedia výsledky

Šéf divízie Boeing Defense, Space & Security Ted Colbert na brífingu pred leteckou prehliadkou vo Farnborough uviedol, že aj jeho oddelenie aj naďalej zápasí s problémami, hoci v prvom štvrťroku vykázalo zisk. „Výsledky sa budú podobať skôr tretiemu štvrťroku 2023,“ uviedol Colbert. Jeho jednotka vykázala stratu takmer jednu miliardu dolárov. Hospodárske výsledky vykáže spoločnosť Boeing na konci mesiaca.

Firma sa zároveň snaží zotaviť z mnohých ďalších kríz, ktoré značne ovplyvnili jej reputáciu. Odborári spoločnosti Boeing dokonca minulý týždeň pohrozili štrajkom, ktorý už odhlasovali. Návrh odborov zahŕňa zvýšenie platov o viac ako 40 percent a obnovenie tradičného dôchodkového programu, ktorý firma zrušila v roku 2014.

Rokovania medzi spoločnosťou Boeing a 32 tisícmi členov odborového zväzu s cieľom nahradiť existujúcu dohodu, sa začali už v marci. „Sme aj naďalej presvedčení, že môžeme dosiahnuť dohodu vyvažujúcu potreby našich zamestnancov a obchodnú realitu, už ako spoločnosť čelíme,“ uviedla Popeová.

Činy alebo sľuby?

Podľa agentúry Reuters je ohlásenie transformačných zmien v Boeingu na časované na chvíľu, keď sa predstavitelia leteckého priemyslu stretávajú v rámci leteckého veľtrhu v britskom Farnborough, zámerné. Akcia je totiž zároveň festivalom objednávok na osobné lietadlá Boeing a Airbus. Podľa expertov bude Boeing v súvislosti s prívalom objednávok skôr zdržanlivý, pretože sa snaží dostať z krízy po januárovej nehode lietadla 737 MAX.

„Regulačné orgány a letecké spoločnosti budú skeptické k tomu, že prebiehajúce práce nie sú len prázdnymi sľubmi, kým Boeing nestabilizuje svoje továrne a dodávateľský reťazec a kým zákazníci nedostanú svoje lietadlá podľa plánu,“ povedal analytik spoločnosti Agency Partners Nick Cunningham.

"Prvým krokom v tomto procese by bolo presvedčiť americké regulačné orgány, aby podpísali zvýšenie tempa výroby lietadiel 737 nad súčasnú hranicu 38 lietadiel mesačne a potom toto tempo skutočne dosiahnuť," dodal podľa Bloombergu.

 

Prvá veľká objednávka

Prvým uzavretým obchodom, ktorý sa Boeingu podarilo na aerosalóne uzavrieť, je objednávka juhokórejských aeroliniek Korean Air. Ide o 40 širokotrupých lietadiel určených na lety na dlhé vzdialenosti. Objednávka zahŕňa 20 lietadiel 777X, ktoré ešte nemajú certifikáciu ku komerčným letom, a 20 lietadiel 787-10 Dreamliner. Zahŕňa aj opciu na kúpu ďalších desiatich lietadiel Dreamliner. Dodávka lietadiel sa má začať ešte v tomto desaťročí.

Lietadlo 777X je najväčším dvojmotorovým lietadlom s približne 400 sedadlami. Jeho cena je 198 miliónov USD, výrobcovia však pri väčších objednávkach poskytujú výrazné zľavy, uviedla agentúra Reuters.

Výroba lietadla 777X má niekoľkoročné oneskorenie. Začiatkom tohto mesiaca ale lietadlo začalo certifikačné letové skúšky na americkom Federálnom úrade pre letectvo (FAA), čo je dôležitý míľnik pre začatie komerčnej výroby a dodávok.

Kórejské aerolinky si tento rok tiež objednali 33 lietadiel A350-1000 od konkurenčného európskeho výrobcu Airbus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bloomberg, Reuters, Foto: Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies