Bojná: Archeologický výskum známej lokality opäť priniesol nové objavy + FOTO

NETKY.SK • 19 August 2024, 14:58 • 2 min
Bojná: Archeologický výskum známej lokality opäť priniesol nové objavy + FOTO

BOJNÁ - V roku 2024 archeológovia odkryli ďalšie hromadné nálezy železných predmetov, tentoraz už vo vzdialenosti viac ako 300 metrov od zrekonštruovanej východnej brány hradiska Valy.

slovakia

left justify in out

Tím špičkových odborníkov z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) už od roku 2007 intenzívne skúma známe archeologické nálezisko v Bojnej (okres Topoľčany). Zameriava sa na objasnenie hospodárskeho i politického vývoja tamojšej komunity v siedmom až v desiatom storočí.

Vďaka viacerým mimoriadnym objavom archeológovia SAV výrazne posunuli vedomosti o najznámejšom období našich starších dejín, teda o Veľkomoravskej ríši. V tomto roku sa im pomocou rádiokarbónového datovania podarilo potvrdiť jeden z hlavných motívov vzniku bojnianskeho mocenského centra.

Medzi piatimi hradiskami v katastri obce Bojná vyniká monumentálne opevnené sídlo Valy. Už minulé výskumy v tejto lokalite priniesli niekoľko vzácnych nálezov, napríklad zvon či pozlátené plakety z oltára, ktoré sa už stali symbolmi kresťanskej i národnej tradície. Aj tohtoročné terénne a analytické práce priniesli viaceré pozoruhodné výsledky.

Odkrývanie kováčskej dielne na hradisku Bojná – Valy
Odkrývanie kováčskej dielne na hradisku Bojná – Valy
Zdroj: SAV

"Podarilo sa nám potvrdiť, že jedným z hlavných motívov vzniku bojnianskeho mocenského centra bolo využívanie tamojšieho nerastného bohatstva. Podľa radiokarbónového datovania tu v 9. až 10. storočí tavili železnú rudu pre dielne kováčov, ktorí pracovali na hradisku Valy," spresnil Karol Pieta z Archeologického ústavu SAV.

"V jeho blízkosti sa nám v tomto roku s pomocou dobrovoľných spolupracovníkov podarilo identifikovať aj zvyšky milierov, kde sa pripravovalo drevené uhlie pre hutníkov a kováčov," priblížil Pieta a dodal, že podľa nových poznatkov sa so železom pracovalo aj pri neďalekej predrománskej rotunde sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici.

V roku 2024 archeológovia odkryli ďalšie hromadné nálezy železných predmetov, tentoraz už vo vzdialenosti viac ako 300 metrov od zrekonštruovanej východnej brány hradiska Valy.

"V čase hroziaceho nebezpečenstva, ale možno že aj z iných, náboženských dôvodov, tamojší obyvatelia ukrývali v opevnení, ale aj v jeho širšom okolí desiatky väčších i menších skladov v tej dobe cenených železných nástrojov, náradia a iných predmetov. K takýmto obetovaným či uschovaným cennostiam patril aj súdok, z ktorého sa zachovali len železné obruče," uvádza archeológ.

Odkrývanie obručí súdka
Odkrývanie obručí súdka
Zdroj: SAV


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SAV, Foto: SAV
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies