Bojnická ZOO smúti, prišla o veľkú ikonu

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 11:28 • 2 min
Bojnická ZOO smúti, prišla o veľkú ikonu

BOJNICE - Zoologická záhrada Bojnice prišla o veľkého kráľa. Dlhodobo trpel zdravotnými problémami, a preto sa ošetrovatelia rozhodli pristúpiť k najťažšiemu rozhodnutiu.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok museli v bojnickej ZOO uspať samca leva berberského. Pred pár dňami médiá informovali o zlom zdravotnom stave leva Aslana, ktorý dlhšie trpel problémami. Na sociálnej sieti v piatok uviedli, že "pred pár dňami absolvoval Aslan veterinárnu prehliadku, ktorá zahŕňala aj röntgenové vyšetrenie. Dôvodom bol jeho zhoršujúci sa zdravotný stav a neschopnosť chodiť na prednú končatinu."

Na výsledky testov z vyšetrení, ktoré vykonal bojnický veterinár Michal Belák, čakali niekoľko dní. Aslan trávil čas vo svojom teritóriu, hoci sa na pár chvíľ ukázal návštevníkom aj vo vonkajšom výbehu.

Výsledky prehliadky ukázali, že "Aslana trápi rozsiahly nádor kosti v oblasti lopatky. To bol aj dôvod, prečo kríval. Aslanov zdravotný stav bol neliečiteľný, choroba nezvratná."

Bolesti mu čiastočne dokázali zmierňovať tabletky na úľavu od bolesti, ale v posledných dňoch prestal prijímať potravu a ošetrovatelia nechceli levieho kráľa nechať sa trápiť.

"Hoci sa nám nerozhodovalo ľahko, po dôkladnom uvážení i konzultácii so zmluvným veterinárom bratislavskej zoo Andrejom Bartom a našim zmluvným veterinárom Michalom Belákom, sme sa rozhodli vo štvrtok 25. júla Aslana uspať," uviedla smutnú správu na sociálnej sieti.

Kocúr, Koco alebo Aslanečko ako ho zvykli volať ošetrovateľky, patril medzi ikonické zvieratá bojnickej zoo. "Vieme, že bude chýbať nielen nám, ale i návštevníkom. Vďaka majestátnemu vzhľadu patril Aslan medzi najkrajšie levy. Ošetrovateľky oceňovali jeho výbornú povahu," spomína zoo.

Aslan sa narodil 1. januára 2011 v Zoo Neuwied v Nemecku. Do bojnickej zoo prišiel 1. júna 2013 symbolicky na Deň detí. Transportom prekonal vzdialenosť 2-tisíc kilometrov za viac ako dva dni.

Po pol roku k nemu pribudli samice Gina a Busetta. Prvý odchov levov berberských, kde bol zakladateľ práve Aslan, sa uskutočnil v roku 2014, keď sa v decembri narodili dve mláďatá – Ramzes a Zara. Zara bola v roku 2016, na základe odporúčania veterinára, eutanazovaná po zistenom niekoľkotýždňovom neurologickom ochorení.

Zoo priblížila, že Ramzesa po dosiahnutí pohlavnej zrelosti odviezli do DierenPark Amersfoort v Holandsku, kde sa stal hrdým vodcom svorky a zároveň otcom.

"Keďže táto nepríjemná správa prišla rýchlo a nečakane, je predčasné hovoriť o novom samcovi leva berberského v našej zoo. O ďalšom postupe rozhodne koordinátor pre chov, ktorý určí, či, kedy a odkiaľ príde nový lev," uvádza hovorkyňa ZOO Andrea Klasová.

Lev berberský patrí vo voľnej prírode k takmer vyhynutým jedincom. Posledný lev berberský v prírode zahynul v Maroku v roku 1942. Nevyhynul ale úplne. Posledné jedince prežívali na kráľovskom dvore v Rabate. Zo všetkých poddruhov leva mal najkompaktnejšiu a najťažšiu stavbu tela. Lev berberský je schopný prežiť iba v zoologických záhradách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ZOO Bojnice, Foto: ZOO Bojnice
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies