Bombové hrozby na školách: Drucker a Eštok zvýšili opatrenia, prezident odsúdil útoky + VIDEO

NETKY.SK • 3 September 2024, 12:15 • 2 min
Bombové hrozby na školách: Drucker a Eštok zvýšili opatrenia, prezident odsúdil útoky + VIDEO

Útoky tohto typu jasne ukazujú, prečo je dôležité zvyšovať odolnosť štátu, aj keď nedošlo k bezprostrednému ohrozeniu zdravia a životov detí a zamestnancov škôl. Môžu vyvolať strach, spôsobiť škody, narušiť vzdelávanie detí, ohroziť ich duševné zdravie.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR vydalo pre školy postihnuté bombovou hrozbou odporúčanie, aby dnešné vyučovanie ukončili o 11.00 h. Hoci sa hrozby zatiaľ podľa ministra školstva Tomáša Druckera nepotvrdili, prevencia a bezpečnosť detí a zamestnancov škôl je na prvom mieste.

"Dôrazne odsudzujem tento bezprecedentný čin zameraný voči našim deťom, rodičom a pedagógom. Bombové vyhrážky školám sú barbarský čin bez ohľadu na to, že sa zatiaľ žiadna skutočná hrozba nepotvrdila. Školy sú miesto, kde sa deti aj učitelia majú cítiť bezpečne a takéto útoky nemajú v civilizovanej spoločnosti miesto," povedal minister Drucker.

Okrem odporúčania ukončiť vyučovanie, regionálne úrady školskej správy kontaktovali všetky školy, aby si skontrolovali emailové schránky, vrátane spamu. V máji, pri predchádzajúcom podobnom útoku, sa stalo, že niektoré školy objavili výhražné emaily s oneskorením jedného či dvoch dní.

"Chceme tomu predísť. Rád by som aj takto vyzval vedenia škôl, aby si skontrolovali emailové schránky, vrátane spamu. V prípade, ak hrozbu objavia, okamžite kontaktovali políciu,"  povedal minister.

V predchádzajúcich mesiacoch ministerstvo školstva pracovalo na tom, aby v prípade krízových udalostí mali školy k dispozícii všetky dôležité informácie na jednom mieste. Nová stránka na webe rezortu je určená na pomoc školám pri príprave a riešení krízových udalostí.

Stránka poskytuje riaditeľom, pedagógom a odborným zamestnancom komplexné návody a odporúčania, ako efektívne zvládať rôzne typy krízových udalostí v školách.

"Dôkladná príprava je kľúčom k zvládnutiu krízových udalostí na školách s minimalizáciou negatívnych dôsledkov," zdôraznil Drucker. Nová stránka na webe ministerstva poskytuje riaditeľom a pedagogickým a odborným zamestnancom prehľadný návod, ako postupovať pri vytváraní bezpečného prostredia pre deti a žiakov.

Minister školstva ubezpečil rodičov, že štát situáciu zodpovedne monitoruje a zaisťuje bezpečnosť. "Chcem sa poďakovať riaditeľom, učiteľom a zamestnancom škôl za zodpovedný prístup. Policajnému zboru ďakujem za nasadenie, podporu a spoluprácu," povedal minister.

V spolupráci s ministerstvom vnútra a policajným zborom bude rezort školstva pokračovať v príjímaní opatrení znižujúcich hrozby vyplývajúce z takýchto krízových udalostí.

"Žiaľ, nevieme zabrániť tomu, ak niekto so zlým úmyslom pošle školám výhražný email. Vieme však školy lepšie pripraviť tak, aby sme ochránili zdravie a životy, aby boli dôsledky čo najmenšie a dokázali sme zabezpečiť integritu vzdelávacieho procesu na Slovensku," dodal minister.

Na bombové hrozby reagoval aj prezident SR Peter Pellegrini.

"Zásah do vyučovania tisícov detí, strach ich rodičov a stres stoviek učiteliek a učiteľov je výsledkom odsúdeniahodného konania niekoho, kto si buď neuvedomuje dôsledky svojich činov alebo hlboko pohŕda prácou pedagógov, policajtov i obavami rodičov," uviedol prezident. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, MŠVVaM SR, FB, Foto: liptov112.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies