Erik Tomáš o vyplácaní rodičovského dôchodku + VIDEÁ

NETKY.SK • 3 Jún 2024, 14:03 • 2 min
Erik Tomáš o vyplácaní rodičovského dôchodku + VIDEÁ

BRATISLAVA - Dnes sa konala tlačová beseda ministra práce Erika Tomáša a generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Michala Tarišku

slovakia

left justify in out

Od dnešného dňa sa začína vyplácať rodičovský dôchodok. Informoval o tom minister práce Erik Tomáš na tlačovej besede. Dôchodok sa bude vyplácať jednorazovo v júni.

"Seniori dobre vedia, že tie termíny na vyplácanie štandardných dôchodkov sú vždy od 2. do 24. dňa v mesiaci, ale keďže druhého v júni vyšlo na nedeľu, tak ten oficiálny termín vyplácania štandardných dôchodkov, a teda aj rodičovského dôchodku vychádza presne na dnes," uviedol na začiatok Erik Tomáš.

Ďalej dodal, že tí, ktorí majú nadstavené vyplácanie na účet obidva dôchodky mohli dostať v piatok, teda ak majú dobré a rýchle banky. Bez ohľadu na to, akou formou sú dôchodky vyplácané, seniori dostanú dve platby.

Minister práce spomenul aj dôležité údaje týkajúce sa rodičovského dôchodku. Počet poberateľov rodičovského dôchodku je 908 043. Priemerný ročný rodičovský dôchodok bude 338,40 eur.

Výška rodičovského príspevku závisí od počtu detí pracujúcich na Slovensku a od výšky príjmov. Najvyšší ročný rodičovský dôchodok bude 2439,6 eur a najnižší ročný rodičovský dôchodok bude vo výške 1,2 eur.

"Maximálna mesačná výška rodičovského dôchodku od jedného dieťaťa je 23,5 eur, ale priemerná mesačná výška rodičovského dôchodku od jedného dieťaťa je 15 eur," dodal E. Tomáš.

Celková suma na vyplatenie rodičovského dôchodku tento rok predstavuje 307 025 825 eur.

"Chceli sme aby seniori vedeli, že sa vyplatia teraz v júni a začali sme presne dnes, ako som povedal, bolo mnoho dožiadaní zo strany seniorov, že kedy vlastne ten rodičovský dôchodok bude vyplatený. V júni jednorazovo so štandardnými dôchodkami a podobná situácia sa zopakuje aj v decembri na konci roka, keď spolu so štandardnými dôchodkami bude vyplatený aj ten skutočný trinásty," povedal E. Tomáš.

Minister ďalej oznámil praktickú novinku pre seniorov. V rámci elektronického účtu poistenca pribudne novinka, pomocou ktorej si dôchodcovia budú môcť priamo v elektronickom účte overiť svoj budúci dôchodok. Ako povedal E. Tomáš, ide o najčastejšie poskytovanú informáciu Sociálnej poisťovne. 

Erik Tomáš ďalej informoval ,že v incidente spred domu novozvoleného prezidenta začalo konať príslušné oddelenie sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately. 

"Príslušné oddelenie sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately začalo sociálnej zisťovanie v konkrétnej domácnosti, s tým, že pôjde o štandardný postup v zmysle: vykonáme pohovor s dieťaťom, vykonáme pohovor s rodičmi, pošleme dožiadania na školu a navrhneme sociálny plán na základe našich zistení" Dodal minister práce.

 

VIDEO - Z tlačovej besedy Erika Tomáša o vyplácaní rodičovského dôchodku (zdroj: TA3)

VIDEO - Vyjadrenie Erika Tomáša k incidentu spred domu Petra Pellegriniho (Erik Tomáš/facebook.com)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: TA3, Foto: Erik Tomáš/Topky.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies