Bratislava: Nové bezpečnostné opatrenia na školských križovatkách, mesto predstavuje úpravy + FOTO

NETKY.SK • 5 September 2024, 14:04 • 2 min
Bratislava: Nové bezpečnostné opatrenia na školských križovatkách, mesto predstavuje úpravy + FOTO

BRATISLAVA - Zmenou geometrie križovatky vznikla nová plocha, ktorá slúži ako dláždené koridory pre peších oddelené od cesty zeleňou a obrubníkmi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bratislava v rámci projektu Mesto pre deti zlepšila bezpečnosť priestoru pred základnými školami na Vazovovej a Mudroňovej ulici. Ako informovali zástupcovia magistrátu na stredajšej tlačovej konferencii, úvodné úpravy týchto miest zahŕňali dočasné riešenia, ktoré sa po overení v praxi premenili na trvalé zlepšenia infraštruktúry.

"V oboch prípadoch ide o križovatky pri základných školách, kde pravidelne vznikali nebezpečné situácie pre peších a deti idúce do školy," povedali zástupcovia mesta.

"Východiskom pre premenu križovatky na Mudroňovej bola chaotická a neprehľadná dopravná situácia, keďže ide o tranzitnú ulicu s veľmi hustou premávkou," priblížil magistrát.

Dodali tiež, že v okolí školy nebolo dostatok parkovacích miest pre rodičov, ktorí privážajú deti do školy autom. V prípade Vazovovej ulici bol hlavným problémom polomer a geometria križovatky s Mýtnou.

"Polomer križovatky spôsoboval, že autá do nej vchádzali veľkou rýchlosťou, čím ohrozovali deti na ceste do školy," poznamenali zástupcovia mesta, ktorí sa snažili tieto priestory pri oboch školách zmeniť, zvýšiť ich bezpečnosť a zároveň ich vylepšiť ako verejný priestor.






Ulica Mýtna
Ulica Mýtna
Zdroj: FB/Bratislava - hlavné mesto SR

Na Vazovovej ulici sa zamerali na nové usporiadanie križovatky, jej zúženie a umiestnenie jazdného pruhu do bezpečnejšej polohy. "To má za následok, že autá na tomto mieste musia spomaliť," dodali.

Zmenou geometrie križovatky vznikla nová plocha, ktorá slúži ako dláždené koridory pre peších oddelené od cesty zeleňou a obrubníkmi. Okrem toho v priestore vymenili 336 metrov štvorcových asfaltu za novú zeleň a stromy, pribudli stojany na bicykle, lavičky, priechod aj miesta na parkovanie.

"Prax na Mudroňovej pri dočasnom riešení ukázala, že potrebuje ďalšie vylepšenia," uviedol magistrát. "Na základe opakovaných stretnutí s rodičmi, učiteľmi a obyvateľmi z okolia sme pripravili niekoľko možných variantov upraveného riešenia, ktoré okrem bezpečnosti zlepšilo aj možnosti zastavenia, vyloženia či vyzdvihnutia dieťaťa pri škole," dodali.

Ulica Mýtna
Ulica Mýtna
Zdroj: FB/Bratislava - hlavné mesto SR

Najlepšie riešenie bolo následne prevedené do finálneho stavebného riešenia. "V priestore vznikol vyvýšený priechod priamo pred školou, aj niekoľko ďalších bezpečných priechodov v okolí na trasách, ktoré deti prirodzene využívajú na príchod do školy," priblížili zástupcovia mesta.

"Bolo tu tiež vytvorených niekoľko nových miest na parkovanie alebo vykladanie detí. Nový peší priestor a miesta pre autá zmenili vzhľad križovatky tak, aby bola dopravná situácia čo najviac prehľadná a bezpečná," dodali. 

Starosta Starého Mesta Matej Vagač doplnil, že "dobrá spolupráca je aj o načasovaní a flexibilite, preto sa naša mestská časť pridáva k tejto investičnej akcii úpravou nároží križovatky ulíc Slávičie údolie a Na hrebienku."

Časť upravená mestom a časť upravená mestskou časťou tak budú tvoriť jeden celok. "Začiatok práce je naplánovaný na druhý septembrový týždeň a realizácia staromestskej časti bude trvať približne mesiac," uzavrel Vagač.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Bratislava, Foto: FB/Bratislava - hlavné mesto SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies