Bratislavské vodárne sú pripravené na zrážky aj prípadné povodne

NETKY.SK • 12 September 2024, 13:04 • 2 min
Bratislavské vodárne sú pripravené na zrážky aj prípadné povodne

BRATISLAVA - Retenčná nádrž slúži na dočasné zachytávanie zrážkovej vody, ktorá sa následne vypúšťa.

slovakia

left justify in out

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) je pripravená na intenzívne zrážky. "V najbližších dňoch nás v Bratislavskom kraji čakajú mimoriadne silné dažde. V BVS sa na takéto situácie zodpovedne pripravujeme priebežne počas celého roka," uvádza spoločnosť na sociálnej sieti.

Dodáva však, že infraštruktúra miest a obcí nebola dimenzovaná na extrémne prívalové dažde, ktoré nás v poslednom období postihujú kvôli klimatickým zmenám. BVS ročne vyváža z kanalizácie 1 800 – 2 000 ton odpadu ako opatrenie pred zaplavením infraštruktúry.

"Robíme pravidelné kontroly a údržbu infraštruktúry a v prípade akýchkoľvek komplikácií máme pripravené povodňové plány," približuje spoločnosť. Okrem toho pripravili grantový program na vodozádržné opatrenia, v rámci ktorého rozdelia až 200 000 eur. Podľa BVS môžeme všetci prispieť k ochrane pred dôsledkami silných nárazových zrážok realizovaním vlastných vodozádržných opatrení.

"Nielenže v konečnom dôsledku šetria náklady domácností a firiem, ale pomáhajú chrániť mestá a obce pred zaplavenými ulicami," konštatuje BVS.

Súčasťou vodozádržných opatrení môže byť vsakovacia nádrž, ktorá odvádza prebytočnú vodu do zeme a nie do kanalizácie. Akumulačná nádrž umožní zachytiť vodu z odkvapov a využiť ju napríklad na zavlažovanie záhrady. Retenčná nádrž slúži na dočasné zachytávanie zrážkovej vody, ktorá sa následne vypúšťa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: BVS, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies