Burkina Faso: Džihádisti podrezali hrdlá 26 kresťanom. Stalo sa to počas bohoslužby

NETKY.SK • 2 Október 2024, 13:54 • 2 min
Burkina Faso: Džihádisti podrezali hrdlá 26 kresťanom. Stalo sa to počas bohoslužby

BURKINA FASO - Militanti počas dvojdňového vraždenia zmasakrovali stovky civilistov.

slovakia

left justify in out

Islamistickí extrémisti v Burkine Faso podnikli dvojdňovú vražednú akciu. Zabili pre nej stovky civilistov vrátane 26 veriacich na bohoslužbe. Tento incident sa označuje za jeden z najsmrtonosnejších útokov v tejto západoafrickej krajine od začiatku islamistického povstania pred deviatimi rokmi.

Útoky sa odohrali ešte koncom augusta v mestách Barsalogho na severe a Sanaba na západe, informovala organizácia na ochranu ľudských práv Christian Solidarity International, ktorá pomáha pozostalým. Uvádza sa to v tlačovom vyhlásení, ktoré organizácia zaslala The Christian Post.

Militanti spustili paľbu na stovky dedinčanov pri meste Barsalogho a nasledujúci deň vtrhli do protestantského kostola v Sanabe.

Obete útoku Barsaloghu, ktoré na rozkaz armády kopali zákopy na ochranu svojej dediny, boli zaskočené. Miestne zdroje a videá zverejnené organizáciou Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) napojenou na al-Káidu naznačujú, že počet mŕtvych dosiahol až 400, pričom podľa CSI mnoho ďalších zranených potrebovalo nemocničné ošetrenie.

 

Zviazali im ruky a podrezali hrdlá

Obeťami v Sanabe boli členovia evanjelickej cirkvi Kresťanskej aliancie, ktorí sa 25. augusta zúčastnili na nedeľnej bohoslužbe. Podľa pastora z hlavného mesta Ouagadougou, ktorý následne navštívil miesto, ozbrojení militanti zviazali ruky 26 kresťanom a podrezali im hrdlá. Tí, ktorí prežili, hľadali útočisko v miestnej škole. Uprostred tohto chaosu bolo ťažko zranené mladé dievča Micheline, ktorej z pravej nohy vybrali tri guľky.

         

Burkina Faso, džihádisti
Burkina Faso, džihádisti
Zdroj: morningstaronline.co.uk

Podľa organizácie Barnabas Aid militanti oddelili ženy a deti od mužov a potom ich popravili. Po útoku údajne podpálili domy a ukradli dobytok, pričom pri nešťastí došlo k náhodnej smrti dvoch militantov ich vlastným improvizovaným výbušným zariadením.
 
Džihádistické povstanie v regióne Sahel sa začalo v Mali v roku 2012 a nakoniec sa rozšírilo do ďalších krajín. Cieľom rôznych islamistických skupín vrátane skupín napojených na al-Káidu a Islamský štát je destabilizovať vlády a nastoliť islamskú vládu.
 
Prebiehajúci konflikt spôsobil spúšť v Burkine Faso, kde vláda bojuje o kontrolu územia. Podľa údajov o mieste a udalostiach ozbrojených konfliktov sa konflikt v Burkine Faso výrazne vystupňoval v roku 2023 a vyvrcholil približne 8 000 obeťami na životoch.
 
V súčasnosti armáda kontroluje približne 60 percent územia krajiny. Povstanie viedlo k značnému presídleniu obyvateľstva, pričom viac ako 2 milióny ľudí boli nútené opustiť svoje domovy.
 

Burkina Faso, džihádisti
Burkina Faso, džihádisti
Zdroj: medcom.id

Islamistické skupiny sa opakovane zameriavajú na kresťanov a kostoly. Vo februári zabili najmenej 15 veriacich počas omše v provincii Oudalan. Ďalších 15 ľudí bolo zabitých počas útoku na krstnú slávnosť v máji.
 
Organizácia Human Rights Watch vo svojej správe uviedla, že islamistické skupiny v Burkine Faso "vystupňovali svoje útoky na civilistov, masakrovali dedinčanov, vysídlené osoby a kresťanských veriacich". Organizácia viedla rozhovory s 31 svedkami útokov na civilistov od mája do júla.
 
"Sme svedkami neuveriteľne znepokojujúceho nárastu islamistického násilia v Burkine Faso. Masakry dedinčanov, veriacich a vysídlených ľudí zo strany islamistických ozbrojených skupín nie sú len vojnovými zločinmi, ale aj krutou urážkou ľudskej slušnosti," uviedla vo vyhlásení Ilaria Allegrozziová, hlavná výskumníčka organizácie Human Rights Watch pre oblasť Sahelu. "Vodcovia islamistických ozbrojených skupín by mali okamžite ukončiť tieto smrtiace útoky na civilistov."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: The Christian Post, Foto: hopewalks.org
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies