BVS varuje pred baktériou Legionella v teplej vode

NETKY.SK • 25 August 2024, 16:10 • 2 min
BVS varuje pred baktériou Legionella v teplej vode

Bratislavská vodárenská spoločnosť upozorňuje na prítomnosť baktérie Legionella v teplej vode, ktorá môže spôsobiť Legionársku chorobu so symptómami podobnými zápalu pľúc. Vzhľadom na riziko, najmä pre osoby so zníženou imunitou, je dôležité pravidelne kontrolovať a dezinfikovať systémy na ohrev vody.

slovakia

left justify in out

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) upozorňuje na baktériu Legionella, ktorá sa vyskytuje v teplej vode. Legionella spôsobuje ochorenie známe ako Legionárska choroba, ktoré útočí na pľúca a prejavuje sa podobne ako zápal pľúc, informoval vedúci odboru marketingu a komunikácie BVS Matúš Stračiak.

"Táto baktéria má rada teplú vodu, kde sa aj rozmnožuje. Do tela sa dostáva vdýchnutím aerosólu, ktorý vzniká z kontaminovanej vody, napríklad pri sprchovaní," vysvetlil Stračiak.

Upozornil, že ohrievanie teplej vody pod 45 stupňov Celzia v elektrických bojleroch alebo zásobníkoch vody zvyšuje riziko množenia baktérie. Baktéria väčšinou nepredstavuje zdravotné riziko, avšak to nemusí platiť pre osoby so zníženou imunitou.

"Ak sa laboratórnou analýzou zistí prítomnosť baktérií rodu Legionella, používajú sa termická alebo chemická dezinfekcia," objasnil Stračiak.

Ideálne je, ak je možné vodu pravidelne krátkodobo zahriať nad 70 stupňov Celzia. Kontrola výskytu baktérie by sa mala vykonávať v pravidelných intervaloch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: BVS, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies