Často podceňovaný klenot Európy: Tieto maďarské krásy ponúkajú výhľad, na ktorý sa nezabúda

NETKY.SK • 30 Jún 2024, 13:04 • 2 min
Často podceňovaný klenot Európy: Tieto maďarské krásy ponúkajú výhľad, na ktorý sa nezabúda

Maďarsko, podmanivá krajina v srdci Európy, ponúka cestujúcim jedinečnú zmes bohatej histórie, ohromujúcej architektúry, pulzujúcej kultúry a lahodnej kuchyne. Či už vás priťahujú rušné budapeštianske ulice, pokojná krása jazera Balaton alebo historické kúzlo miest ako Eger a Szentendre, Maďarsko má čo ponúknuť každému typu cestovateľa.

slovakia

left justify in out

Maďarsko je jedným z mnohých podceňovaných klenotov Európy. V porovnaní s drahou západnou Európou ponúka Maďarsko neuveriteľnú hodnotu. Môže sa pochváliť krásnou krajinou, bohatou históriou, výdatným jedlom a cenovo dostupným nočným životom ( Budapešť je jedným z najlepších miest nočného života na kontinente). Nájdete tu aj menej davov ľudí, lacnejšie ceny, krásne národné parky, historické centrá miest a priateľských ľudí.

Preskúmajte Budapešť

Maďarsko, podmanivá krajina v srdci Európy, ponúka cestujúcim jedinečnú zmesbohatej histórie, ohromujúcej architektúry, pulzujúcej kultúry a lahodnej kuchyne. Či už vás priťahujú rušné budapeštianske ulice, pokojná krása jazera Balaton alebo historické kúzlo miest ako Eger a Szentendre, Maďarsko má čo ponúknuť každému typu cestovateľa. Starostlivé plánovanie je kľúčom k tomu, aby vaša cesta bola čo najhladšia a najpríjemnejšia.

Vďaka lacnému ubytovaniu, množstvu termálnych kúpeľov a historickým hradom je Budapešť vždy veľkým hitom cestovateľov. Pri návšteve hlavného mesta Maďarska môžete preskúmať podzemné jaskyne, obdivovať ohromujúcu architektúru a užiť si neuveriteľný nočný život. Plavte sa po Dunaji na riečnom člne, aby ste si cez deň prezreli výhľady a potom pretancujte celú noc, keď sa lode premenia na niektoré z najlepších nočných klubov v meste. 

Nezabudnite na Balaton

Balaton je najväčšie sladkovodné jazero v Európe, čo nie je prekvapujúce vzhľadom na to, že sa tiahne 78 kilometrov cez obrovské kopce západného Maďarska. Jazero je veľmi obľúbené a láka zahraničných aj domácich turistov počas celého roka. Počas letných mesiacov nájdete miestne párty mestečká Siófok a Keszthely rušné nočným životom.

Nádherné sopečné vody jazera sú ideálne na vodné športy a plávanie, tak si vezmite plavky! Ak si chcete radšej oddýchnuť a oddýchnuť si, na brehoch jazera jemnožstvo chát a kempingových miest.

Parlament ako klenot mesta

Budova maďarského parlamentu je najväčšou budovou v krajine a treťou najväčšou budovou parlamentu na svete. Okrem svojej veľkosti je budova úžasným architektonickým dielom. Môžete si prezrieť budovu, vidieť parlamentné sály a obdivovať fresky namaľované pozdĺž stropu nad okrasnými schodmi. Najlepší výhľad na budovu je pri západe slnka, keď sa rozsvieti a brilantne osvetlí rieku Dunaj.

Je to jedna z najznámejších budov parlamentu na svete. Majestátna, impozantná, úchvatná stavba. Maďarský parlament je bezpochyby najznámejšou budovou v krajine.

Budova parlamentu je jednou z neprehliadnuteľných atrakcií Budapešti. Je architektonickou ikonou v meste a sídlom moci v Maďarsku. Okrem toho je budova parlamentu obzvlášť krásna. Jeho obrovská mierka v kombinácii s prevažne gotickým štýlom robí z budovy monumentálny komplex, ktorý je dominantou centra mesta.

Navštívte vinnársky Tokaj

Malé, ale charizmatické mesto Tokaj je obklopené rozľahlými vinicami v známej maďarskej vinárskej oblasti. Rýchlo sa stala destináciou číslo jedna pre milovníkov vína a množstvo miestnych vín ponúka nespočetné množstvo vinárstiev a barov v meste. Návštevníci môžu ochutnať niektoré z miestnych vín, od tokajského suchého až po kultový Furmint, a všetko ostatné medzi tým. Povinná návšteva pre milovníkov vína!

Pécs s krásnou architektúrou

Pécs je krásne mesto blízko chorvátskych hraníc. Ak máte radi párty, Pécs ponúka v noci živú atmosféru a pre gurmánov je tu veľa miest na jedenie. Pre najlepšie jedlo vám odporúčame prejsť sa dolu do Blöff Bisztró, nebudete sklamaní! Toto multikultúrne mesto je domovom mnohých etník a národností, vrátane Nemcov, Srbov, Chorvátov, Maďarov a ďalších.

Ak máte radi budovy a fascinujúcu architektúru, Pécs je určite miestom, ktoré si nenechajte ujsť!

Najväčšie termálne jazero

Hévíz sa nachádza v blízkosti jazera Balaton a je domovom najväčšieho termálneho jazera na svete s možnosťou kúpania, jazera Hévíz. Bez ohľadu na ročné obdobie má jazero dokonalú teplotu na kúpanie v liečivých vodách, ktoré sú bohaté na minerály, ako je horčík, vápnik, síra a hydrogénuhličitan (maďarské termálne vody sa pre svoje zdravotné benefity využívajú už tisíce rokov).

Začiatkom 20. storočia sa táto oblasť stala obľúbeným kúpeľným strediskom s návštevníkmi z celej Európy. Za týmto mestom toho veľa nie je, ale ak ste v tejto oblasti, je to pekný jednodňový výlet. Jednorazové vstupenky sú 3 500 HUF na tri hodiny a k dispozícii je aj celý rad kúpeľných služieb.

Výšľap na vrch Gulács

Táto neaktívna sopka je vysoká asi 400 metrov (1 312 stôp) a umožňuje nádhernú túru. Cesta je členitá a často pokrytá hustými lesmi alebo popadanými stromami, takže nie je ideálna pre deti. Horou sa vinú rôzne chodníky a cestou môžete navštíviť ďalšie pamiatky, napríklad starý opustený lom. Tajomné cesty sa neustále pretínajú a nevedú nikam, takže je ľahké zablúdiť a husté lesy dodávajú túre tajomnosť.

Z prvého pozorovacieho bodu dovidíte až k Balatonu. Naskytne sa vám úžasný výhľad na celú oblasť a je to len 3-kilometrový (2-míľový) trek. Je to jednoduchý jednodňový výlet z Budapešti.

Historická Tihany

Malá dedinka Tihany, ktorá je v Maďarsku známa ako romantické útočisko, leží na polostrove nad jazerom Balaton. Hlavným miestom, ktoré tu môžete navštíviť, je opátstvo Tihany, v ktorom sa nachádza 1000 rokov starý kláštor, ktorý bol prestavaný v 19. storočí. Urobte si prechádzku malebným starým mestom alebo sa vydajte dole k jazeru Balaton. Ak máte radi rastliny a prírodu, nenechajte si ujsť absolútne nádherné levanduľové záhrady.

Hlavná turistická sezóna je v lete (jún - august). Očakávajte, že v tomto čase zažijete najviac davov ľudí. Najobľúbenejšie miesta, ako je Rybárska bašta, budú rušné bez ohľadu na to, kedy pôjdete. Rezervujte si vstupenky priamo na miestach, kam chcete ísť, online a vopred . To vás ušetrí od toho, aby ste museli stáť v rade na nákup lístkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: nomadicmatt.com, barcelo.com. titulná foto: csodalatosmagyarorszag.hu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies