Cenu v Karlových Varoch dostane Viggo Mortensen známy z Pána prsteňov

NETKY.SK • 19 Jún 2024, 17:31 • 2 min
Cenu v Karlových Varoch dostane Viggo Mortensen známy z Pána prsteňov

PRAHA - Jednou z hlavných hviezd 58. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch (MFF KV) bude americký herec a režisér Viggo Mortensen, ktorého preslávila rola Aragorna v ságe Pán prsteňov. Cenu prezidenta festivalu okrem neho dostanú aj herci Clive Owen či Daniel Brühl.

slovakia

left justify in out

Mortensen na festivale uvedie úvodnú snímku Až na koniec sveta, ktorú napísal a režíroval a hrá v nej aj jednu z hlavných úloh. Ďalším významným hosťom festivalu bude režisér a producent Steven Soderbergh, ktorý je držiteľom Oscara za réžiu filmu Traffic - Nadvláda gangov z roku 2000. Na festivale uvedie svoje snímky o Franzovi Kafkovi.

Ceny si prevezmú aj nemecký herec, režisér a producent Daniel Brühl a britský herec Clive Owen. Na festivale sa pri tejto príležitosti bude premietať film Sused z roku 2021, ktorý Brühl režíroval a zahral si v ňom hlavnú rolu a tiež snímka Na dotyk z roku 2004, za ktorý Owen získal Zlatý glóbus.

Cenu prezidenta festivalu za mimoriadny prínos českej kinematografii si v posledný festivalový deň prevezme herec Ivan Trojan. Patrí k najobsadzovanejším českým filmovým, televíznym a divadelným hercom posledného štvrťstoročia. Pri príležitosti jeho ocenenia festival uvedie film Karamazovi z roku 2008, kde si zahral jednu z hlavných postáv.

Archívna foto - Karlovy Vary International Film Festival v roku 2019
Archívna foto - Karlovy Vary International Film Festival v roku 2019
Zdroj: Full Moon Zine

Hviezdou tohtoročnej festivalovej znelky je americký herec Benicio del Toro. Novinkou 58. ročníka je tiež výstava fotografií slovenského fotografa Tona Stana, s ktorým prezident MFF KV Jiří Bartoška dlhoročne spolupracuje. Novú podobu budú mať aj ceny, ktoré sú po 24 rokoch menšie. Podľa Bartošku bola pôvodná cena príliš vysoká a ťažká.

Filmy na festivale súperia o ceny v dvoch súťažiach. Do tej hlavnej sú vybrané celovečerné snímky natočené v uplynulej sezóne, ktoré dosiaľ neboli uvedené v medzinárodnej súťaži na inom festivale. Okrem hlavnej súťaže je tretím rokom súčasťou festivalu aj súťaž Proxima, ktorá dáva priestor modernej filmovej tvorbe z celého sveta.

Festival sa začne na budúci týždeň 28. júna a potrvá do 6. júla. MFF KV je najväčší filmový festival v Česku a medzi filmármi je považovaný za najdôležitejšiu udalosť tohto druhu v strednej a východnej Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR, Foto: independent.co.uk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies