Červená rieka zaplavila ulice Hanoja, Vietnam sa spamätáva z následkov tajfúnu Yagi + VIDEÁ

NETKY.SK • 11 September 2024, 10:12 • 2 min
Červená rieka zaplavila ulice Hanoja, Vietnam sa spamätáva z následkov tajfúnu Yagi + VIDEÁ

HANOJ - Vietnamské hlavné mesto Hanoj evakuovalo tisíce ľudí žijúcich v blízkosti rozvodnenej Červenej rieky, ktorej voda zaplavila ulice niekoľko dní po tom, ako sever krajiny zasiahol tajfún Yagi a zabil najmenej 152 ľudí.

slovakia

left justify in out

Najsilnejší tajfún v Ázii v tomto roku Yagi priniesol víchricu a prudký dážď, keď sa po sobotňajšom vstupe na pevninu presunul na západ, pričom tento týždeň zrútil most a prechádzal provinciami pozdĺž najväčšej rieky v oblasti Red River.

"Toto je najhoršia povodeň, akú som zažila za posledných 30 rokov," povedala agentúre Reuters 42-ročná obyvateľka Hanoja Tran Le Quyen a dodala, že musela premiestniť nábytok zo svojho zaplaveného domu na vyššie položené miesto. "Včera ráno bolo sucho. Teraz je celá ulica zaplavená. V noci sme nemohli spať," dodala.

Tajfún a následné zosuvy pôdy a záplavy zabili 152 ľudí a 140 bolo nezvestných, odhaduje vláda.

Niektoré školy v Hanoji nariadili študentom, aby zostali doma do konca týždňa, zatiaľ čo tisíce obyvateľov nízko položených oblastí boli evakuované, uviedli vládne a štátne médiá.

"Môj dom je teraz súčasťou rieky," povedal 56-ročný Nguyen Van Hung, ktorý žije vo štvrti na brehu Červenej rieky.

Neďaleko centra mesta musela v utorok svoju kanceláriu evakuovať charitatívna nadácia Blue Dragon Children's Foundation po tom, ako úrady varovali pred rizikom záplav.

"Ľudia sa horúčkovito presúvali, presúvali svoje motorky, premiestňovali veci," povedala hovorkyňa Carlota Torres Llirová a vyjadrila obavy o desiatky detí a rodín žijúcich v chudobných štvrtiach a provizórnych domoch pri rieke.

 

Úder továrniam

Yagi spustošil mnohé továrne a zaplavil sklady v pobrežných priemyselných centrách orientovaných na vývoz východne od Hanoja, čo si vynútilo ich zatvorenie, pričom sa očakáva, že niektoré z nich obnovia plnú prevádzku až po niekoľkých týždňoch, uviedli vedúci pracovníci.

Narušenie ohrozuje globálne dodávateľské reťazce, keďže vo Vietname sa nachádzajú veľké prevádzky nadnárodných spoločností, ktoré dodávajú tovar najmä do Spojených štátov, Európy a iných vyspelých krajín.

Na iných miestach v provinciách severne od hlavného mesta zosuvy pôdy spôsobené silnými povodňami zabili desiatky ľudí.

"Prvé poschodie môjho domu je úplne pod vodou," povedal Nguyen Duc Tam, 40-ročný obyvateľ mesta Thai Nguyen, vzdialeného asi 60 km od Hanoja. "Teraz nemáme pitnú vodu a elektrinu," dodal.

Medzi továrňami na okraji mesta, ktoré má približne 400 000 obyvateľov, sa nachádza aj veľký závod spoločnosti Samsung Electronics. Z Vietnamu dodáva juhokórejská spoločnosť približne polovicu svojich smartfónov do celého sveta.

"Za viac ako 20 rokov, čo tu žijem, som nikdy nezažil také historické záplavy," povedal 30-ročný Hoang Hai Luan. "Môj majetok a pravdepodobne aj majetok mnohých ďalších ľudí je úplne stratený."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters / Khanh Vu
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies