BRATISLAVA - Cesnak je liečivá zelenina, obsahuje vitamíny A, B1, B2 a C, má antibakteriálne účinky, znižuje krvný tlak, podporuje chuť do jedla a vo všeobecnosti pomáha pri žalúdočných problémoch. Cesnaku sa darí znižovať hodnotu cholesterolu a cukru v krvi človeka.
Cesnak má blahodárne účinky na naše zdravie. Práve preto sa mu nepovie nijak inak, len ako liek na všetko. Kedysi, keď ešte neexistovali lieky, si liečivé účinky cesnaku ľudia uvedomovali ďaleko viac. Bolo to prírodné antibiotikum, z ktorého sa robili rôzne tinktúry a kaše.
Cesnaková polievka
Potrebné suroviny: 1 strednú cibuľu, olej, 2-3 stredné zemiaky, 3-4 veľké strúčiky cesnaku, 2 PL hladkej múky, 1 ČL mletej červenej papriky, 1 kocka zeleninového bujónu, mleté čierne korenie, soľ
Príprava receptu: Na oleji si opražíme do zlata nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme hladkú múku, urobíme si svetlú zápražku, do ktorej dáme mletú červenú papriku. Zamiešame a zalejeme studenou vodou. Necháme zovrieť, hodíme kocku bujónu a na malé kocky nakrájame zemiaky. Keď sú zemiaky makké, takmer rozvarené, ale nie celkom, pridáme pretlačený cesnak, soľ alebo vegetu a trochu mletého čierneho korenia. Nakoniec možeme ešte zemiaky mierne popučiť tlačítkom na zemiaky. Necháme ešte raz spolu všetko prevrieť. Polievku podávame horúcu s nastrúhaným syrom a opečenými kockami chleba.
Cesnaková nátierka
Potrebné suroviny: 1 nátierkové maslo, 2-3 kocky taveného syru, cesnak podľa chuti, 1-2 PL tatárskej omáčky, tvrdý syr
Príprava receptu: Pomazánkové maslo rozmiešajte s taveným syrom, cesnakom, nastrúhaným tvrdým syrom a zjemnite tatárskou omáčkou. Všetko rozmixujte ponorným mixérom.
Cesnakový trhací chlebík
Potrebné suroviny: 300 g múka hladká, 180 ml vlažná voda, 30 ml olej, 12 g droždie, 1/2 ČL cukor, 1 ČL soľ
Na potretie: 70 g maslo, 5 strúčikov cesnak, 1 ČL soľ, (medvedí cesnak, rozmarín, tymian, bazalka, oregano) bylinky
Príprava receptu: V troche vlažnej vody s cukrom necháme napučať droždie. Pridáme k preosiatej múke, ako aj soľ, zvyšnú vodu a olej, vymiesime cesto a necháme pod utierkou vykysnúť na dvojnásobok. Počas toho si pripravíme cesnakové maslo. Maslo som rozpustila v mikrovlnke, pridala pretlačený cesnak, nasekaný medvedí cesnak, soľ. Ako bylinky sa môže použiť rozmarín, tymian, bazalka, oregano. Cesto vyvaľkáme a potrieme cesnakovým maslom. Nakrájame po dĺžke. Pláty položíme na seba. Nakrájame. Formu vymastíme a pláty vkladáme na stojato. Upečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C 30 minút.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies