Turisti, POZOR: Chorvátska Velika Gorica zavádza bezplatnú verejnú dopravu

NETKY.SK • 6 August 2024, 12:08 • 2 min
Turisti, POZOR: Chorvátska Velika Gorica zavádza bezplatnú verejnú dopravu

VELIKA GORICA - K mestám ponúkajúcim bezplatnú verejnú dopravu sa najnovšie zaradilo aj chorvátske mesto Velika Gorica.

slovakia

left justify in out

Ako šieste najväčšie mesto v Chorvátsku, po Záhrebe, Splite, Rijeke, Osijeku a Zadare, je Velika Gorica teraz najväčším mestom v Chorvátsku, ktoré poskytuje takúto bezplatnú verejnú službu, píše CW.

Velika Gorica, ktorá sa nachádza 16 km južne od Záhrebu, získala štatút mesta v roku 1995. Je to najväčšie mesto v Záhrebskej župe s približne 30 000 obyvateľmi v meste a 65 000 v samos­práve.

Autobusová doprava uvedeným dopravcom v rámci Velikej Gorice je bezplatná pre všetkých cestujúcich bez ohľadu na to, či sú obyvateľmi Velikej Gorice alebo iných miest. Mesto a Arriva podpísali zmluvu na mestskú dopravu na sedem rokov v hodnote 20,5 milióna eur bez DPH, čo je o niečo menej ako 3 milióny eur ročne.

"Je pozoruhodné, že tohtoročný rozpočet pre mesto Velika Gorica je rekordne vysoký, presahuje 122 miliónov eur," uvádza N1. Názov mesta znamená v miestnom dialekte "veľký vinohrad", čo odráža jeho dávnu vinársku históriu. Nachádza sa tu aj letisko Franja Tuđmana, najrušnejšie v Chorvátsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: CW, N1, Foto: poslovni.hr
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies