Chorvátsky raj na zemi? Oko Zeme očarilo turistov z celého sveta, splavte kryštáľovo čistú rieku

NETKY.SK • 13 Júl 2024, 09:10 • 2 min
Chorvátsky raj na zemi? Oko Zeme očarilo turistov z celého sveta, splavte kryštáľovo čistú rieku

Rieka Cetina je pýchou Dalmácie v Chorvátsku. Pramení v Dinárskych horách, neďaleko obce Cetina, a tečie úctyhodných 105 kilometrov, aby napokon ústila do Jadranského mora v Omiši. Jej okolie je považované za jedno z najkrajších v celej krajine.

slovakia

left justify in out

Chorvátsko je už tradičnou destináciou Slovákov, ktorí hľadajú oddych počas letných horúčav. Okrem krásnych pláží a vysokých hôr s historickými mestami však ponúka aj unikátny pohľad na zázrak prírody, ktorým je prameň rieky Cetina. 

Sociálne siete zaplavili stovky fotografií "raja na zemi", ktorý ponúka kryštáľovo čistú vodu v nádhernom prostredí. Toto miesto dokazuje, že Chorvátsko má stále nespočet zážitkov, ktoré môže ponúknuť.

Unikátny pohľad

Prameň rieky Cetina je skrytým klenotom. Začína pri obci Cetina, ktorá je len 10 kilometrov od hraníc s Bosnou a Hercegovinou. Rieka Cetina je pýchou Dalmácie v Chorvátsku. Pramení v Dinárskych horách, neďaleko obce Cetina, a tečie úctyhodných 105 kilometrov, aby napokon ústila do Jadranského mora v Omiši. Jej okolie je považované za jedno z najkrajších v celej krajine.

Rieka Cetina má monumentálny kaňon, ktorý patrí medzi najkrajšie v Európe. Pozdĺž rieky nájdete pereje, vodopády, jaskyne a tiché časti bohaté na flóru a faunu. Cetina je obľúbená pre adrenalínové aktivity, ako je rafting a kanoistika. Je to ideálne miesto na preskúmanie tisícky rokov starého kaňonu a samotnej rieky.

Ak chcete zažiť krásu a silu Cetiny, musíte sa vydať k jej prameňu. Tento nádherný prameň vyteká zo zeme na úpätí Dinara, najvyššieho horského masívu v Chorvátsku. Prameň je tiež známy ako „Oko Zeme“ kvôli svojej veľkej podobnosti s očami s rôznymi odtieňmi modrej a tyrkysovej.

Na rieke Cetina nájdete aj kúzelné jazierka a dokonca aj 100 metrov hlbokú jaskyňu, ktorá dodáva miestu dramatický vzhľad.

Čistá voda

Cetina má krištáľovo čistú vodu, ktorá je vhodná na kúpanie. Je to skutočný zážitok z nedotknutej prírody s vysokými útesmi, vodopádmi a jazierkami. Ak cestujete zo Slovenska, najlepšie je ísť autom. Cesta trvá približne 6 hodín. Môžete sa dostať cez Rakúsko a potom pokračovať na juh do Chorvátska.

Predstavte si, že stojíte pri brehu rieky, cítite chlad na svojej pokožke a hľadíte do jej hlbín – prameň pripomína oko pomyselného draka z dávnej minulosti.

Oko Zeme

Životodarná rieka Cetina ústi do pôvabnej dedinky Omiš. Po ceste vyryje hlboké kaňony, ktoré tvoria jedny z najznámejších vodopádov v tejto oblasti. Ak ste milovníkom dobrodružstva, Omiš je známy raftingom na rieke a zipliningom. Unikátna príležitosť vyskúšať tieto aktivity je práve nad touto pastvou pre oči.

Zatiaľ čo prameň sa zhora zdá byť klamlivo malý, potápači preskúmali jeho tajomstvá do hĺbky viac ako 155 metrov. Miestni ho s láskou nazývajú „Veliko vrilo Glavaš“, čo v chorvátčine znamená „Veľký jarný Glavaš“. Zaujímavé je, že nikdy nepočuli hovorový názov „Oko Zeme“.

Krasový prameň

Rieka Cetina, známa aj ako „Oko Zeme“, vznikla zo zložitého geologického procesu, ktorý trvá tisíce rokov. Prameň Cetiny je krasový prameň, čo znamená, že pochádza z podzemného rozpúšťania vápenca. Krasové krajiny sú charakterizované ponormi, jaskyňami a prameňmi, ktoré vznikajú rozpúšťaním rozpustných hornín.

Studená podzemná voda presakuje cez pórovitý vápenec a vytvára sieť podzemných kanálov. Tieto kanály vedú vodu smerom k povrchu, kde nakoniec vytryskne ako prameň rieky Cetina. Čisté, tyrkysové vody prameňa sa vynárajú v nadmorskej výške 385 metrov nad morom.

Mýtická krása

Pomerne veľký pokles nadmorskej výšky rieky počas jej toku bol využitý pre vodné elektrárne. Miestni obyvatelia tiež fliašujú nedotknutú vodu z Cetiny na konzumáciu.

Aj keď nie je veľa dobre zdokumentovaných mýtov alebo legiend, ktoré sú špecificky spojené s touto riekou, jej mystická krása vzbudzuje úctu a úžas. Niektorí miestni obyvatelia veria, že rieka Cetina obsahuje mystickú energiu, ktorá spája zem, vodu a nebo. Šuchotanie lístia, žblnkotanie vody a slnečné svetlo prenikajúce cez stromy – to všetko prináša posolstvá od duchov Zeme.

Ako rieku splaviť?

Niekoľko firiem v oblasti Omiša ponúka rafting so sprievodcom na rieke Cetina. Hľadajte renomované spoločnosti, ktoré poskytujú bezpečnostné vybavenie a skúsených sprievodcov.

Rezervujte si svoje miesto vopred. Môžete si rezervovať online alebo priamo prostredníctvom miestnych agentúr. Väčšina zájazdov odchádza z Omiša alebo blízkych dedín.

Výlet na rafte pokrýva približne 12 kilometrov rieky Cetina. Začína z dediny Penšići a vinie sa úžasnou krajinou útesov, vodopádov a perejí. Po ceste narazíte na hravé vodné prvky a úchvatné výhľady.

Niektoré výlety zahŕňajú ďalšie aktivity, ako je skákanie z útesu, hojdanie lana a objavovanie podvodných jaskýň. Výlet končí v oblasti Radman Mills. Tu si môžete oddýchnuť, vychutnať si čerstvý vzduch a nasať jedinečnú atmosféru tohto miesta na brehu rieky.

Umenie prírody

Prameň rieky Cetina je súčasťou pozoruhodného chorvátskeho krasového terénu. Ten je výsledkom rozpúšťania skalného podložia, vytvárania ponorov, jaskýň a prameňov. Možno ste už počuli o slávnom Národnom parku Plitvické jazerá a Národnom parku Krka – oba predstavujú chorvátske krasové divy. A tu, v Oku Zeme, je umenie prírody dokonalo zachované.

Či už ste fotograf, ktorý hľadá dokonalý letecký záber, alebo zvedavý cestovateľ túžiaci po dobrodružstve, toto miesto vás nesklame. Tak si zbaľte svoj zmysel pre úžas, svoj fotoaparát a možno aj dron a vydajte sa k Oku Zeme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.tripadvisor.com, www.helenabradbury.com, www.rafting-cetina.com foto: Backpackers in the world
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies