Chystáte sa na dovolenku? TOTO nikdy nerobte s letenkou!

NETKY.SK • 27 Júl 2024, 09:03 • 2 min
Chystáte sa na dovolenku? TOTO nikdy nerobte s letenkou!

Stačí jeden moment a dovolenka vás môže vyjsť poriadne draho. Toto nikdy nerobte pred odletom.

slovakia

left justify in out

Palubný lístok obsahuje citlivé osobné údaje vrátane mena, čísla letu a rezervačného čísla dopravcu, teda PNR (Passenger Name Record). Ide o alfanumerický kód, ktorý je jedinečný pre vašu rezerváciu a je na ňom čiarový kód alebo QR kód.

"Tieto informácie sa na prvý pohľad môžu zdať neškodné, ale stačí, aby sa vaša fotografia palubného lístka dostala do nesprávnych rúk a všetko sa ľahko zvrtne nebezpečným smerom. Čiarový kód alebo QR kód na vašom palubnom lístku obsahuje značné množstvo zašifrovaných údajov – ktokoľvek s bezplatným online softvérom a zlými úmyslami môže odomknúť túto zlatú baňu informácií," povedal v rozhovore pre portál Condé Nast Traveler Bill Fitzgerald, špecialista na kybernetickú bezpečnosť.

Pamätáte si údaje, ktoré ste zadali pri rezervácii letu? Hackeri si vás prelistujú prostredníctvom čiarového kódu alebo QR kódu. Je pravdepodobné, že sa nedostali len k vašej osobnej identifikácii, v niektorých prípadoch získajú podrobnosti o vašom pase či občianskom alebo vodičskom preukaze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Condé Nast Traveler, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies