Čína dodala Libanonu kritickú lekársku pomoc uprostred zintenzívňujúceho sa konfliktu

NETKY.SK • 22 Október 2024, 16:09 • 2 min
Čína dodala Libanonu kritickú lekársku pomoc uprostred zintenzívňujúceho sa konfliktu

BEJRÚT - Čína v pondelok doručila do Libanonu zásielku núdzovej lekárskej pomoci, keďže Libanon zápasí s obeťami prebiehajúcich cezhraničných konfliktov s Izraelom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zásielka pozostávajúca z 3 601 škatúľ, ktoré obsahovali anestéziologické prístroje, tracheálne intubačné trubice a chirurgické plášte, dorazila na medzinárodné letisko Rafika Harírího v Bejrúte. Čínsky veľvyslanec Qian Minjian a libanonský minister zdravotníctva Firass Abiad sa zúčastnili na slávnostnom odovzdaní.

Qian zdôraznil, že konflikt priniesol libanonskému ľudu hlboké utrpenie, spôsobil veľký počet obetí a vysídlenie utečencov.

"Čína pevne podporuje Libanon pri zachovávaní národnej suverenity, bezpečnosti a dôstojnosti a dôrazne sa stavia proti akýmkoľvek nerozlišujúcim útokom na civilistov," povedal čínsky veľvyslanec a vyjadril nádej, že núdzová lekárska pomoc pomôže zmierniť napätie v libanonskom systéme zdravotnej starostlivosti.

obrazok
Zamestnanci prevážajú núdzovú lekársku pomoc z Číny na medzinárodnom letisku Rafika Harírího v Bejrúte, Libanon, 21. októbra 2024.
Zdroj: Xinhua / Bilal Jawich
obrazok
Na snímke z 21. októbra 2024 je záchranná lekárska pomoc z Číny na medzinárodnom letisku Rafíka Harírího v Bejrúte v Libanone.
Zdroj: Xinhua / Bilal Jawich

Minister Abiad v mene libanonskej vlády vyjadril vďaku za včasnú humanitárnu pomoc Číny. Ocenil pokračujúcu podporu Číny Libanonu, pričom vyzdvihol najmä predchádzajúcu pomoc počas bojov Libanonu s pandémiou COVID-19 a po výbuchu v bejrútskom prístave v roku 2020.

Dodal, že príspevky Číny predstavujú významné gesto solidarity s Libanonom.

Od 23. septembra izraelská armáda začala intenzívne útočiť na Libanon, čo znamená nebezpečnú eskaláciu vzťahov s Hizballáhom.

Izrael zintenzívnil nálety a ostreľovanie južných a východných oblastí Libanonu, ako aj Libanonskej hory a južných predmestí Bejrútu. Začiatkom tohto mesiaca Izrael oznámil začatie pozemnej operácie v blízkosti hranice s južným Libanonom.

Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva si zrážky medzi Hizballáhom a izraelskými silami od októbra 2023 vyžiadali viac ako 2 400 mŕtvych a viac ako 11 000 zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Bilal Jawich
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies