Čína odhaľuje skafander pre astronautov: Prípravy na ambiciózne pristátie na Mesiaci do roku 2030

NETKY.SK • 1 Október 2024, 18:22 • 2 min
Čína odhaľuje skafander pre astronautov: Prípravy na ambiciózne pristátie na Mesiaci do roku 2030

HONGKONG - Čínska agentúra pre pilotované vesmírne lety (CMSA) predstavila nový skafander, ktorý budú astronauti nosiť na povrchu Mesiaca. Tento krok je súčasťou ambiciózneho plánu Číny pristáť s posádkou na Mesiaci do roku 2030, čím by krajina dosiahla významný míľnik vo svojom vesmírnom programe.

slovakia

left justify in out

Ako informuje SpaceNews, skafander je súčasťou plánov krajiny pristáť s ľuďmi na povrchu Mesiaca do konca tohto desaťročia, čo je veľmi ambiciózny plán, ktorý by mohol viesť k tomu, že krajina bude prvou krajinou, ktorá sa postaví na zem od decembra 1972.

Podľa videa, ktoré zdieľala štátna televízia CCTV a na ktorom známi čínski astronauti Zhai Zhigang a Wang Yaping predvádzali, ako sa astronauti v skafandri dokážu ohýbať a liezť po rebríku, je skafander na pristátie na Mesiaci vybavený zabudovanou kamerou s dlhým a krátkym dosahom, operačnou konzolou a priezorníkom na prilbe odolným voči oslneniu.

Generálny riaditeľ spoločnosti SpaceX Elon Musk zdieľal na platforme X príspevok s videom z priemyselnej kamery a vlastným titulkom. "Medzitým v Amerike [Federálny úrad pre letectvo (FAA)] dusí národný vesmírny program v kafkovskom papierovaní!" napísal v zjavnej narážke na vnímanú rýchlosť, s akou Čína posilnila svoj vesmírny program v porovnaní s USA.

Na tomto obrázku je vonkajší dizajn čínskeho skafandra na pristátie na Mesiaci, ktorý predstavila Čínska agentúra pre pilotované lety.
Na tomto obrázku je vonkajší dizajn čínskeho skafandra na pristátie na Mesiaci, ktorý predstavila Čínska agentúra pre pilotované lety.
Zdroj: Xinhua

CMSA predviedla svoj skafander na podujatí 28. septembra. Podľa propagačného videa, ktoré zdieľala štátna tlačová agentúra CCTV, bude mať skafander špeciálne tienenie, ktoré bude astronautov chrániť pred extrémnym prostredím a mesačným prachom. V prilbe budú umiestnené aj kamery na pohľad z prvej osoby.

Červené pruhy na trupe obleku sú inšpirované tradičným čínskym umením - ako aj vládnucou komunistickou stranou - a jeho celkový tvar vychádza z vojenskej minulosti krajiny.

Video tiež ukazuje pohyblivosť obleku, vďaka ktorej sa jeho nositeľ môže ľahko ohýbať a drepovať. "Oblek umožňuje viac činností," povedal pre CCTV hlavný dizajnér Čínskeho centra pre výskum a výcvik astronautov Wang Chunhui, ktorého cituje SpaceNews. "Takže pri rôznych polohách by po zmene polohy nemala byť ovplyvnená kondícia. Preto si to vyžaduje lepšie prispôsobenie sa ľudskému telu." Wang tiež tvrdil, že "je nevyhnutné výrazne znížiť hmotnosť skafandra" kvôli "metabolickej záťaži ľudského tela" počas chôdze po mesačnom povrchu.

Pred vyslaním posádky na Mesiac plánuje krajina v rokoch 2026 a 2028 vyslať dve robotické misie, aby položila základy budúcej výskumnej stanice na Mesiaci.

Začiatkom tohto roka čínski predstavitelia zverejnili názov vesmírnej lode pre lunárnu misiu s posádkou - vesmírna loď dostala názov Mengzhou, teda Loď snov, a pristávací modul Lanyue, teda Objatie Mesiaca. Misia je navrhnutá ako súčasť širších lunárnych ambícií, medzi ktoré patrí aj plán Číny zriadiť do roku 2040 na južnom póle Mesiaca medzinárodnú lunárnu výskumnú stanicu.

Yang Liwei, zástupca hlavného konštruktéra čínskeho pilotovaného vesmírneho programu, odhaľuje 28. septembra 2024 v juhozápadnej metropole Čchung-čching čínsky skafander pre pristátie na Mesiaci.
Yang Liwei, zástupca hlavného konštruktéra čínskeho pilotovaného vesmírneho programu, odhaľuje 28. septembra 2024 v juhozápadnej metropole Čchung-čching čínsky skafander pre pristátie na Mesiaci.
Zdroj: Getty Images / VCG / Visual China Group


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Futurism, CNN, Foto: South China Morning Post
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies