Čína vyslala na odvrátenú stranu Mesiaca sondu, ktorá má odobrať vzorky

NETKY.SK • 3 Máj 2024, 18:19 • 2 min
Čína vyslala na odvrátenú stranu Mesiaca sondu, ktorá má odobrať vzorky

CHAJ-NAN - Čína v piatok vypustila sondu Čchang-e 6, ktorá sa ako prvá na svete pokúsi získať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca a prepraviť ich späť na Zem.

slovakia

left justify in out

Sondu vyniesla krátko pred 11:30 SELČ raketa Dlhý pochod 5 z kozmodrómu na juhočínskom ostrove Chaj-nan. Štart vysielala na svojom webe v priamom prenose čínska spravodajská televízia CGTN.

Ide o ďalší čínsky krok v rámci prípravy na let, ktorý dopraví na Mesiac ľudskú posádku. To chce Peking dosiahnuť do roku 2030.

Cesta na obežnú dráhu okolo Mesiaca potrvá sonde podľa agentúry Reuters štyri až päť dní. O niekoľko týždňov neskôr, začiatkom júna, by mal pristávací modul misie Čchang-e 6 dosadnúť na mesačný povrch v kráteri Apollo, ktorý sa nachádza v oblasti South Pole-Aitken.

Tá svojím priemerom 2250 kilometrov a hĺbkou 12 kilometrov patrí k najväčším impaktným panvám (vzniknutým nárazom iného telesa) v slnečnej sústave. Oblasť leží na strane Mesiaca, ktorá je trvalo odvrátená od Zeme.

Dve kilá vzoriek a 53 dní

Misia Čchang-e 6 odoberie z Mesiaca asi dva kilogramy vzoriek. V roku 2020 sonda Čchang-e 5 dopravila na Zem z privrátenej strany Mesiaca 1,731 kilogramu hornín. Analýza nových vzoriek by podľa čínskych vedcov mala poskytnúť detailnejšie informácie o histórii Mesiaca, Zeme a slnečnej sústavy. Môže tiež ukázať rozdiel medzi zložením hornín na menej prebádanej odvrátenej strane Mesiaca a známejšej privrátenej strane. Misia potrvá 53 dní.

Spojenie medzi sondou a riadiacim strediskom na Zemi zaistí satelit Čchüe-čchiao 2, ktorý Čína vyslala na obežnú dráhu okolo Mesiaca v marci. Názov Čchüe-čchiao, čiže Stračí most, odkazuje na príbeh z čínskeho folklóru, v ktorom raz do roka kŕdeľ strák vytvorí most cez Mliečnu dráhu, aby umožnilo stretnutie dvoch rozdelených milencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TA3 / ČTK, Foto: Reuters / cnsphoto
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies