Čína varuje USA: Predaj zbraní Taiwanu môže viesť k vážnym následkom!

NETKY.SK • 19 September 2024, 18:15 • 2 min
Čína varuje USA: Predaj zbraní Taiwanu môže viesť k vážnym následkom!

PEKING - Čínsky hovorca vo štvrtok vyzval Spojené štáty, aby okamžite prestali vyzbrojovať čínsky región Taiwan a vysielať chybné signály separatistickým silám presadzujúcim "nezávislosť Taiwanu".

slovakia

left justify in out

V odpovedi na otázku týkajúcu sa nedávnych plánov USA predať zbrane Taiwanu, Chen Binhua, hovorca úradu Štátnej rady pre záležitosti Taiwanu, vyzval Spojené štáty, aby dodržali svoj záväzok nepodporovať "nezávislosť Taiwanu" konkrétnymi činmi.

Opakovaný predaj zbraní Spojenými štátmi do oblasti Taiwanu vážne porušuje zásadu Číny a tri spoločné čínsko-americké komuniké, najmä komuniké zo 17. augusta 1982, uviedol Čchen a poznamenal, že tieto kroky vážne narúšajú suverenitu a bezpečnostné záujmy Číny.

"Nezávislosť Taiwanu predstavuje najväčšiu hrozbu pre mier a stabilitu v Taiwanskom prielive a je hlavným zdrojom nestability v ázijsko-tichomorskom regióne," povedal.

Taiwanská stíhačka AIDC F-CK-1 Ching-Kuo s vystavenou výzbrojou.
Taiwanská stíhačka AIDC F-CK-1 Ching-Kuo s vystavenou výzbrojou.
Zdroj: Asia Times / X

Od nástupu Lai Ching-teho do funkcie lídra ostrova sa taiwanské orgány tvrdohlavo držali postoja "nezávislosti Taiwanu" a snažili sa dosiahnuť "nezávislosť" a zabrániť zjednoteniu prostredníctvom vojenskej výstavby, pričom neustále stupňovali nepriateľstvo medzi úžinami a hľadali podporu u vonkajších síl.

Chen vyzval taiwanských krajanov, aby si uvedomili skutočnú povahu taiwanských orgánov, ktoré tvrdia, že "chránia Taiwan", ale v skutočnosti ostrovu škodia.

Taiwanskí krajania musia pochopiť, aké nebezpečenstvo predstavuje snaha o "nezávislosť Taiwanu", pretože to nevyhnutne povedie k vojne, povedal Chen a vyzval ich, aby sa rozhodne postavili proti Laiovým činom a zastavili ich. "Máme pevnú vôľu, plnú dôveru a silnú schopnosť potlačiť provokácie 'nezávislosti Taiwanu' a zasahovanie vonkajších síl," povedal.

Vojenské posilňovanie taiwanských orgánov pod vedením Laia povedie len k ich vlastnému zničeniu, povedal Chen.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: News18 / Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies