Čínske a filipínske lode sa zrazili v Juhočínskom mori. Obe krajiny sa obviňujú z provokácií

NETKY.SK • 19 August 2024, 13:13 • 2 min
Čínske a filipínske lode sa zrazili v Juhočínskom mori. Obe krajiny sa obviňujú z provokácií

PEKING / MANILA - Čínska pobrežná stráž v pondelok (19. 8.) uviedla, že filipínske plavidlo v Juhočínskom mori ignorovalo jej opakované varovania a „úmyselne sa zrazilo“ s čínskou loďou „neprofesionálnym a nebezpečným“ spôsobom. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Peking tvrdí, že to isté filipínske plavidlo sa následne plavilo v okolí spornej plytčiny Second Thomas Shoal po tom, ako mu bolo zabránené vstúpiť do vôd v blízkosti atolu Sabina Shoal.

Hovorca čínskeho pobrežnej stráže dodal, že neďaleko tohto atolu sa v noci na pondelok plavili dve lode filipínskej pobrežnej stráže. Zároveň obvinil Filipíny z provokácii a porušovania dohody medzi Pekingom a Manilou.

Hovorca filipínskej Rady pre národnú bezpečnosť Jonathan Malaya reagoval, že činnosť Filipín pri presadzovaní svojich práv v Juhočínskom mori nie je provokáciou.

Čínske lode v oblasti podľa Manily vykonali „nezákonné a agresívne manévre“. V dôsledku toho došlo k zrážkam, pri ktorých boli poškodené dve plavidlá filipínskej pobrežnej stráže, napísala agentúra AFP.

Malaya priblížil, že prvý incident sa odohral 43 kilometrov juhovýchodne od atolu Sabina Shoal v pondelok o 3.24 h miestneho času (v pondelok o 21.24 h SELČ). K druhému došlo o 3.40 h miestneho času 39 kilometrov severozápadne atolu, dodal. Filipínske posádky podľa jeho slov vyviazli bez zranení.

Čína prijala nové opatrenia

Čínska pobrežná stráž informovala, že pri najnovšom incidente prijala opatrenia v súlade so zákonom. Filipíny varovala, aby okamžite „prestali porušovať dohody“, inak ponesú následky.

Peking a Manila v júli dosiahli „provizórnu dohodu“ po opakovaných incidentoch v blízkosti plytčiny Second Thomas Shoal. Jej cieľom bolo zmierniť napätie medzi krajinami, pripomína agentúra Reuters.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta konkurenčné nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, AFP, Foto: Nikkei Asia / Reuters / Adrian Portugal
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies