Čínske investície pomáhajú slovenskej ekonomike

NETKY.SK • 1 Júl 2024, 09:04 • 2 min
Čínske investície pomáhajú slovenskej ekonomike

BRATISLAVA - Z pohľadu zahraničného obchodu je Čína pre Slovensko najvýznamnejším partnerom. Vzájomný obrat medzi Slovenskom a Čínou dosiahol vlani cez 10 miliárd eur a ďalej rastie.

slovakia

left justify in out

Tento týždeň pricestovala do Bratislavy delegácia čínskeho ministerstva zahraničných vecí pod vedením osobitnej predstaviteľky pre záležitosti spolupráce medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy Yu Jiangovou.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Rastislav Chovanec rokoval o ďalších možnostiach, ktorými ministerstvo môže pomôcť slovenským podnikateľom uplatniť sa v Číne a rovnako podporiť čínske investície na Slovensku.

"Slovenské podnikateľské subjekty a inštitúcie sa môžu zúčastňovať na odborných konferenciách, seminároch či samitoch, tiež na úrovni vládnych predstaviteľov," informoval Chovanec. 

Ďalej priblížil aktivity formátu spolupráce medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy, ktoré majú prínos aj pre SR. Na Slovensku je aktuálne rozpracovaných niekoľko čínskych investícií v hodnote takmer 5 miliárd eur.

"Tieto projekty sú dôležité pre našu ekonomiku. Majú potenciál vytvoriť 12-tisíc pracovných miest," dodal Chovanec.

Malo by ísť napríklad tiež o historicky druhú najväčšiu zahraničnú investíciu na Slovensku, výstavbu najpokročilejšej továrne na výrobu batérií, ktorú plánuje začať stavať v Šuranoch spoločnosť Gotion InoBat Batteries.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies