Čínski vedci vzdorujú arktickým hĺbkam, objavujú nové väzby za hranicami

NETKY.SK • 27 Jún 2024, 18:19 • 2 min
Čínski vedci vzdorujú arktickým hĺbkam, objavujú nové väzby za hranicami

NY-ALESUND - Koncom júna, uprostred nórskeho súostrovia Svalbard, pri príležitosti začiatku leta na arktických ostrovoch, sa čínski vedci na priekopníckej výskumnej základni ponoria do neprebádaných území a zároveň rozvíjajú hlboké priateľstvá s kolegami po celom svete, pričom spájajú vedecké bádanie s teplom ľudského kamarátstva.

slovakia

left justify in out

Arktická expedícia a výskum Nexusu

"Prišli ste vo veľmi dobrom čase, pretože zajtra je každoročná kampaň na čistenie odpadkov," hovorí s úsmevom čínsky vedec Hu Zhengyi novým vedeckým pracovníkom tohto leta v jednom z najsevernejších trvalých sídiel planéty, v meste Ny-Alesund so 79 stupňami severnej zemepisnej šírky.

Výskumníci cestovali cez ľadovce do mesta v lietadle s dvoma turbovrtuľami. "Pozajtra je naša letná párty," hovorí Hu, nadšený z pozývania nováčikov na nadchádzajúce udalosti v meste.

Pôvodne usadlosť na spracovanie uhlia, teraz vedecký výskum bol hlavnou činnosťou v Ny-Alesund od 60. rokov 20. storočia. Mesto je v súčasnosti domovom vedcov z viac ako 10 krajín, vrátane členov čínskej stanice Arctic Yellow River Station, ktorá sa nachádza na ďalekej východnej strane osady.

V komunite žije po celý rok približne 40 ľudí, hoci v lete prichádza viac výskumníkov, čo môže zvýšiť počet obyvateľov až na 180.

Hu Zhengyi, ktorý je manažérom čínskej stanice, sa zúčastňuje všetkých aspektov mestského života, od sprievodu nórskeho dňa ústavy až po kampane na čistenie odpadkov a letné grilovacie párty. Niekedy si vypije pivo pri rozhovore so starými alebo novými priateľmi, hoci hovorí, že je „ľahký, pokiaľ ide o pitie“.

Stanica Yellow River bola založená v roku 2004 a je prvou arktickou vedeckovýskumnou stanicou v Číne. Zariadenie poskytuje podporu pre vedecké monitorovanie a výskum v oblasti glaciológie, suchozemskej ekológie, morskej ekológie, vesmírnej fyziky a atmosférických štúdií.

Earl Sullivan Lester, hlavný inžinier nórskeho úradu pre mapovanie, sa podelil so s agentúrou Xinhua o tom, ako spoznal šéfa čínskej stanice skrz chilli omáčku. "U nás doma tomu hovoríme 'Šťastný šéfkuchár'," vysvetlil Lester s odkazom na čínsku chilli omáčku, ktorú čínski vedci vždy nosia do jedálne ako nevyhnutnosť denného jedla. Pred príchodom na Svalbard Lester nevedel o existencii čínskej výskumnej stanice tu. Teraz to nazýva „naozaj špeciálnou súčasťou tejto komunity“. Keď sa pohár čili omáčky stane katalyzátorom spojenia dvoch ľudí, je to typický príklad, akým v tomto meste vznikajú mnohé priateľstvá. „Priame, ľudské, osobné rozhovory, ktoré tu môžete viesť, skutočne urýchľujú alebo umocňujú možnosti spolupráce,“ dodal Lester.

Environmentálna "krížová výprava" na Svalbard

Na Svalbarde čínski a nórski vedci realizujú spoločný projekt o tom, ako mikroplasty ovplyvňujú polárne prostredie. "Priemysel neustále vyrába chemikálie," povedal Geir Wing Gabrielsen, vedúci sekcie toxikológie v Nórskom polárnom inštitúte, ktorý na Svalbarde pracuje viac ako 40 rokov. "Na trhu je pravdepodobne 200 000 chemikálií a dobre vieme len o 10 percentách z nich," povedal. 

Odhaduje sa, že od začiatku priemyselnej výroby v 50. rokoch 20. storočia sa vo svetových oceánoch nahromadilo viac ako 150 miliónov ton plastov, uvádza sa v štúdii pracovnej skupiny Arctic Council Protection of the Arctic Marine Environment z roku 2019. Plastové predmety sa rozkladajú na mikroplasty, ktoré sa neustále hromadia v prostredí a nakoniec si nájdu cestu do každej časti potravinového reťazca.

Od roku 2017 čínski a nórski vedci spolupracujú na zbere vzoriek zo vzduchu a oceánu v okolí Svalbardu a pokúšajú sa identifikovať neznáme chemikálie. Vzorky sa posielajú na analýzu na univerzitu Tongji v Šanghaji. "Je veľmi dôležité mať dobré laboratóriá na vykonávanie takejto analytickej práce," povedal Gabrielsen.

Gabrielsen poznamenal, že "fantastické laboratórium" Tongji University sa používa na identifikáciu nových chemikálií, ako aj na sledovanie ich vývojových vzorov, čím poskytuje vstup do "dôležitého medzinárodného procesu". Na vyriešenie globálneho problému je potrebný postoj otvorenosti a aktívneho zdieľania údajov, povedal Lu. "Na základe našej úprimnej a otvorenej spolupráce je tento projekt stabilný a úspešný."

 

Polárne odkazy a kultúrne križovatky

Na streche stanice Yellow River je odberové zariadenie na zachytávanie mikroplastov zo vzduchu, ktoré neúnavne pracuje pod polnočným slnkom. Sto metrov na západ je pamätník slávneho nórskeho bádateľa Roalda Amundsena, ktorý si pred storočím vybral Ny-Alesund ako východiskový bod pre svoje výpravy na severný pól. Na východe stále stojí na tundre kotviaci stožiar pre Amundsenovu vzducholoď „Norge“.

Dielo Amundsena a jeho súčasníkov znamenalo prelomový bod pre polárny prieskum, keď sa presunul od hľadania osobnej slávy cez dobývanie extrémov a lámanie rekordov k zameraniu sa na systematické vedecké bádanie.

Medzitým príťažlivosť Ny-Alesund pre súčasných turistov spočíva v spojení storočných expedícií a pokračujúcich vedeckých snáh. Dnes, keď sa v meste na pár hodín zastavia turisti na výletných plavbách, mnohí si spravia zastávku aj pred stanicou Yellow River, aby si odfotili ozdobu dvoch strážnych levov. Ornament je symbolom Ny-Alesund, povedal Solveig Roti Dahl, poradca mestskej správcovskej spoločnosti Kings Bay.

Dňa 21. júna zorganizoval Kings Bay tradičné letné čistenie odpadkov v meste.

Hu Zhengyi bol pridelený do skupiny šesť, ktorej úlohou bolo vyčistiť oblasť prístavu. Jeho úlovok zahŕňal hrdzavé klince z dôb ťažby uhlia. "Sme hosťami v Nórsku," povedal Hu. "Je to len dobré správanie ukázať našu plnú podporu a nadšenie vždy, keď sa v meste koná nejaká aktivita." Hu tiež často pozýva svojich nových priateľov na návštevu čínskej stanice. "Veríme predsa v budovanie vzťahov, či už osobných alebo profesionálnych," dodal na záver Hu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Zhao Dingzhe
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies