Čínsky Deep Blue Aerospace zaznamenal neúspešné pristátie rakety Nebula-1: Motor sa predčasne vypol a spôsobil výbuch + VIDEO

NETKY.SK • 1 Október 2024, 13:28 • 3 min
Čínsky Deep Blue Aerospace zaznamenal neúspešné pristátie rakety Nebula-1: Motor sa predčasne vypol a spôsobil výbuch + VIDEO

Čínska vesmírna startupová spoločnosť Deep Blue Aerospace zažila neúspech pri pristávaní svojej rakety Nebula-1 počas najnovšieho testu, keď sa motor vypol predčasne. Raketa bola len 1,6 stopy nad zemou, keď došlo k vypnutiu motora Thunder-R1, čo spôsobilo, že sa Nebula-1 zrútila na pristávaciu plochu a vyvolala požiar.

slovakia

left justify in out

Čínsky startup Deep Blue Aerospace utrpel pri poslednom teste svojej vesmírnej rakety Nebula-1 poruchu pri pristávaní, keď sa predčasne vypol motor. 

Raketa s prvým stupňom sa chystala na pristátie, keď sa motor Thunder-R1 vypol, uviedla spoločnosť v príspevku na sociálnych sieťach. Videozáznam 172-sekundového letu, ktorý sa uskutočnil 22. septembra na kozmodróme Ejin Banner v čínskom Vnútornom Mongolsku, zverejnila spoločnosť Deep Blue Aerospace. Bolo na ňom vidieť, že štyri pristávacie nohy sa správne rozvinuli pred stratou ťahu, ktorá spôsobila, že Nebula-1 sa zrútila na pristávaciu plochu a vyvolala požiar.

Spoločnosť uviedla, že stále vyšetruje hlavnú príčinu poruchy, ale zaviazala sa, že sa v novembri pokúsi o ďalší test vertikálneho zotavenia vo veľkej výške.

Podľa vyhlásenia, ktoré firma so sídlom vo Wuxi zverejnila na svojom účte WeChat, inžinieri pracujú na identifikácii a vyriešení problémov, ktoré viedli k zlyhaniu prvého testu VTVL. "Na základe poznatkov z prvého testu uskutočníme v novembri ďalší vertikálny let vo veľkej výške," uviedla spoločnosť.

Test VTVL, známy aj ako skokový test, zahŕňa vzlet rakety, dosiahnutie určitej výšky a následné riadené vertikálne pristátie. Je to kľúčový krok pri vývoji opakovane použiteľných nosných rakiet.

V nedeľu spoločnosť Deep Blue Aerospace uskutočnila prvý test VTVL prvého stupňa rakety Nebula-1 na testovacom mieste vo Vnútornom Mongolsku. Trojminútový test bol z veľkej časti úspešný, pričom raketa dosiahla cieľovú výšku pred vypnutím dvoch z troch motorov na zostup.

V posledných sekundách sa pristávacie nohy rakety rozbehli podľa plánu a raketa sa vzniesla nad určenú pristávaciu zónu. Porucha počas posledného vypnutia motora však spôsobila, že raketa sa zrútila a explodovala. Testovacie vozidlo meralo 21 metrov na výšku a 3,35 metra v priemere, uviedla spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Aviaton Week, China Daily, Foto: Xinhua / Deep Blue Aerospace
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies