Čínsky devízový trh zaznamenal v prvých troch štvrťrokoch aktívne obchodovanie

NETKY.SK • 24 Október 2024, 13:20 • 2 min
Čínsky devízový trh zaznamenal v prvých troch štvrťrokoch aktívne obchodovanie

PEKING - Čínsky devízový trh zaznamenal počas prvých deviatich mesiacov tohto roka aktívne obchodovanie, ktoré preukázalo silnú odolnosť voči očakávaniam trhu a transakcie zostali vo všeobecnosti racionálne a usporiadané, uviedol v utorok devízový regulátor krajiny.

slovakia

left justify in out

Čínsky devízový trh zaznamenal od januára do septembra 2024 obrat vo výške 30,27 bilióna amerických dolárov, čo predstavuje medziročný nárast o 10,1 %, uviedla na tlačovej konferencii Li Hongyan, zástupkyňa vedúceho Štátnej devízovej správy. Li poznamenala, že devízové zúčtovanie a predaj sa posunuli smerom k rovnováhe, keďže kurzové očakávania domácich subjektov zostali stabilné a devízové transakcie sa uskutočňovali riadne a rozumne.

Napriek zložitému globálnemu hospodárskemu a finančnému prostrediu čínsky devízový trh zvládol vonkajšie výzvy a vykazuje známky stabilizácie a zlepšenia.

Výmenný kurz RMB zostal stabilný pri obojstranných výkyvoch, čo svedčí o zvýšenej flexibilite, uviedol Li. Platobná bilancia sa tiež udržala na stabilnej úrovni - podporená solídnym obchodným prebytkom.

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: Freepik / chormail

Zástupkyňa Li zdôraznila rastúcu rovnováhu v cezhraničnom pohybe kapitálu, pričom zahraničné investície v Číne rastú spolu so stabilným prílevom do domácich dlhopisov.

Čisté zahraničné investície do domácich dlhopisov presiahli v prvých troch štvrťrokoch 2024 80 miliárd amerických dolárov, zatiaľ čo zahraničné investície do čínskych akcií zaznamenali výrazné zlepšenie. Podľa jej slov aj odchádzajúce investície čínskych subjektov prebiehali hladko, keďže priame investície aj investície do cenných papierov zaznamenali stabilný rast.

Li dodala, že rastúca vyspelosť a odolnosť čínskeho devízového trhu zvýšila jeho schopnosť prispôsobiť sa vonkajším zmenám a poskytuje pevnú podporu pre udržanie stability platobnej bilancie krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: LinkedIn / Chrissy Thornton (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies