AKTUALIZOVANÉ: Pozrite si aktuálne informácie o šírení nového koronavírusu

NETKY.SK • 17 December 2020, 10:06 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Pozrite si aktuálne informácie o šírení nového koronavírusu

Rezort školstva si chce zistiť záujem ľudí, rezort obrany prisľúbil vyplatenie ružomberských zdravotníkov.

slovakia

left justify in out

10. januára má prebehnúť prvé testovanie v školách. Informoval o tom minister školstva Branislav Gröhling. Aj toto je cesta k tomu, aby sa deti mohli vrátiť do škôl. No predtým ministerstvo školstva potrebuje zistiť, aký bude medzi rodičmi záujem otestovať si deti.

 

 

Ak totiž zákonní zástupcovia chcú, aby sa deti mohli v januári vrátiť do klasického vzdelávacieho procesu, musia si stiahnuť a vyplniť dotazník. „Je to veľmi jednoduché, kde zakliknete pár vecí,“ povedal minister s tým, že na základe toho bude škola vedieť, aký je záujem o testovanie.

 

Myslí, že nemal by nikto váhať. „Mali by sme do toho ísť a mali by sme byť pripravení na to,“ doplnil s tým, že takto sa umožní vzdelávací proces obnoviť v prezenčnej forme.

 

Testovať sa v budúcnosti môže aj tzv. kloktacími testami, no to je zatiaľ len otázka budúcnosti. „Rozprávame stále iba o antigénových testoch, kloktacie testy sú stále v štádiu prípravy,“ doplnil Gröhling s tým, že pokiaľ ide o samotné kloktanie, nemal by byť žiadny problém najmä pre deti v 2. stupni.

 

No v tejto chvíli zatiaľ nejde o aktuálnu formu, stále sa má testovať len antigénovými testami. „Vzdelanie rovná sa pretestovanie,“ vysvetlil Gröhling.

 

Nominant vládnej strany SaS sa vyjadril aj k návratu detí z marginalizovaných skupín. Dokonca sa uvoľnia pravidlá na podporu organizácií, ktoré pomôžu vo vzdelávaní. Gröhling je presvedčený, že mnohé aj neškolské zariadenia dobre vzdelávajú, preto ich v tejto oblasti chcú podporiť.

 

 

Iný minister, zodpovedný za iný rezort, priniesol ďalšiu dôležitú informáciu týkajúcu sa nového koronavírusu. Jaroslav Naď sľúbil v tejto súvislosti dôležitý termín - informoval, kedy vyplatia zdravotníkov, „ktorí sa zúčastnili niektorého z testovaní a mali podpísanú dohodu o vykonaní práce s ÚVN SNP v Ružomberku“.

 

Práve o nich vyslal vo štvrtok Jaroslav Naď informáciu, že najneskorším termínom pre ich odmeny bude záver roka. „Do včera bola odmena vyplatená vyše 10 000 zdravotníkom, bez ktorých by sme nemohli realizovať testovania. Vo vyplácaní pokračujeme. Ďakujeme za vašu službu verejnosti,“ napísal šéf rezortu obrany na sociálnej sieti.

 

Zverejnené boli aj čésla za stredu. Máme ďalších 3 045 nakazených novým koronavírusom. Urobilo sa 14 921 PCR-testov. Umrelo ďalších 69 osôb. Informáciu o tom prinieslo Národné centrum zdravotníckych informácií.

 

V súvislosti s nebezpečenstvom rozširovania COVID-19 sa ozvala aj polícia s dôležitou výstrahou. Za takéto správanie v súvislosti s koronakrízou môže doplatiť 21-ročný mladík Podozrivý je z toho, že šíril nebezpečnú nákazlivú ľudskú chorobu.  Môže dostať 4 až 10 rokov väzenia nepodmienečne. „Po testovaní, začiatkom novembra, vyšiel Ottovi z dediny v okr. Galanta pozitívny výsledok. Namiesto dodržiavania domácej karantény sa však išiel ešte ostrihať,“ vysvetlila polícia na sociálnej sieti s tým, že išiel následne aj za ďalšími kamarátmi. „Keď im oznámil, že má pozitívny výsledok, niektorí sa zľakli a radšej odišli. Do kontaktu prišiel, podľa svedkov, s minimálne 6 osobami, vrátane vodiča taxi služby,“ vysvetlila polícia na sociálnej sieti.

 

Rúška a dezinfekčné gély nájdete aj na shop.netky.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies