CrossFit vs. Posilňovňa: Kto je víťaz v boji proti nadváhe? +VIDEO

NETKY.SK • 13 Október 2024, 17:17 • 2 min
CrossFit vs. Posilňovňa: Kto je víťaz v boji proti nadváhe? +VIDEO

Pokiaľ ide o chudnutie, výber správneho typu tréningu je jedným z najdôležitejších rozhodnutí. Medzi najobľúbenejšími možnosťami vyniká CrossFit a tradičná posilňovňa, avšak každá ponúka iný prístup k dosiahnutiu tohto cieľa.

slovakia

left justify in out

CrossFit aj posilňovňa majú jedinečné výhody pre tých, ktorí chcú schudnúť, ale pred rozhodnutím je dôležité podrobne poznať, ako každý z nich funguje a aké účinky má na telo. Ktorá možnosť je pre vás najlepšia? Odpoveď na túto otázku závisí od niekoľkých faktorov, ktoré rozoberieme nižšie.

CrossFit na chudnutie

CrossFit je typ vysoko intenzívneho tréningu, ktorý kombinuje funkčné cvičenie s aeróbnymi a silovými pohybmi. Tento spôsob je ideálny pre tých, ktorí chcú rýchlo schudnúť, a to vďaka množstvu kalórií spálených pri každom tréningu. Cvičenia CrossFit zvyčajne zapájajú niekoľko svalových skupín súčasne, čo zvyšuje energetický výdaj. Vykonávaním nepretržitých pohybov s malou prestávkou sa telo dostáva do stavu účinnejšieho spaľovania tukov, a to aj po skončení tréningu.

CrossFit pomáha spaľovať kalórie, zlepšuje kardiovaskulárnu vytrvalosť a tonizuje telo. Intenzita cvičenia je kľúčom k zrýchleniu metabolizmu, čo uľahčuje chudnutie a zároveň zlepšuje definíciu svalov. Ďalšou výhodou CrossFitu je jeho funkčná zložka. Pohyby ako drepy, burpees a mŕtve ťahy zlepšujú celkovú silu a obratnosť, čo sú vlastnosti, ktoré tiež prispievajú k zvýšenému spaľovaniu kalórií. Tento typ tréningu však môže byť pre začiatočníkov náročný, preto sa odporúča začať postupne.

    

Posilňovňa: Tradičný a účinný prístup

Posilňovňa je tiež veľmi účinnou možnosťou, ak je vaším cieľom schudnúť, ale jej prístup sa líši od CrossFitu. V posilňovni je tréning zvyčajne rozdelený medzi silový tréning a kardio tréning, čo vám umožňuje cielenejšie pracovať na určitých oblastiach tela.

Silový tréning pomáha zvyšovať svalovú hmotu, čo z dlhodobého hľadiska prispieva k odbúravaniu tukov. S väčšou svalovou hmotou telo spaľuje viac kalórií v pokoji, čo vedie k trvalejšiemu úbytku hmotnosti.

Okrem toho stroje a voľné váhy umožňujú pracovať cielenejšie, čím pomáhajú tonizovať a posilňovať konkrétne svaly.

Výhodou posilňovne je aj to, že umožňuje podrobnejšiu kontrolu tréningu. Môžete vykonávať kardio tréningy, ako je beh na bežiacom páse alebo používanie rotopedu, ktoré sú vynikajúce na spaľovanie tukov, v kombinácii so silovými cvičeniami na zlepšenie zloženia tela. Vďaka tomu je posilňovňa solídnou voľbou, ak uprednostňujete kontrolovanejší a menej intenzívny prístup ako CrossFit.




       

Kombinácia silových a vytrvalostných disciplín je obľúbeným spôsobom.
Kombinácia silových a vytrvalostných disciplín je obľúbeným spôsobom.
Zdroj: Getty Images

CrossFit alebo posilňovňa na chudnutie?

Obe možnosti sú na chudnutie platné, ale bude to závisieť od vašich preferencií a cieľov. Ak hľadáte rýchle výsledky a máte radi intenzívne tréningy, CrossFit môže byť vašou najlepšou voľbou. Na druhej strane, ak dávate prednosť práci vlastným tempom s väčšou kontrolou nad každou svalovou skupinou, posilňovňa je ideálna.

Kombinácia oboch disciplín môže byť kľúčom k úspechu, pretože striedanie silovej práce a spaľovania kalórií vám umožní získať to najlepšie z oboch svetov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Mundo Deportivo, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies