Cuketa, cuketa a zase cuketa

NETKY.SK • 1 August 2016, 09:00 • 2 min
Cuketa, cuketa a zase cuketa

BRATISLAVA - Cuketa má minimálny obsah kalórií a vysoký obsah minerálov. Priaznivo pôsobí na srdce, obličky, tráviace ústrojenstvo, pomáha pri liečbe cukrovky, reumatizmu a dny. Má aj protirakovinové účinky. A možno ju nápadito upraviť.

slovakia

left justify in out

Na dnes sme pre Vás pripravili:

Cuketa s kuracím mäsom

 

Zelenina a mäso. Kombinácia, ktorou nič nepokazíte.

 

Suroviny pre 4 osoby:

1 cuketu, 5 paprík, 5 paradajok, 3 kuracie prsia, 2 cibule, morskú soľ, oregano, syr na strúhanie,

 

Príprava receptu:

Papriky, paradajky, cibuľu, cuketu očistíme a nakrájame na kocky. Mäso tiež nakrájame na kocky. Všetko preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Posypeme soľou, oreganom, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Pečieme asi 30 minút. Potom rúru vypneme a vrch posypeme strúhaným syrom. Ten sa na horúcom jedle roztečie.

obrazok

Čas prípravy: 45 minút

 

UTOROK 2.8.2016

Cuketová nátierka

 

Vynikajúca nátierka na raňajky, desiatu, olovrant, alebo hoci kedy, keď vás prepadne hlad.

 

Suroviny pre 4 osoby:

1 cuketa, 1 cibuľa, 100 g syru na strúhanie, 4 strúčiky cesnaku, 1 tvaroh, 3 vajíčka, soľ, 2 ČL mletej sladkej papriky, mleté čierne korenie, vegeta, olej,

 

Príprava receptu:

Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme očistenú, na drobno nastrúhanú cuketu a prelisovaný cesnak. Udusíme. Potom pridáme syr a necháme ho rozpustiť. Na záver do tejto zmesi rozklepneme vajíčka, pridáme soľ, korenie, vegetu, mletú papriku a miešame kým budú vajíčka upravené ako praženica. Podávame na čerstvom chlebe zdobené paradajkami.

obrazok

Čas prípravy: 25 minút

 

STREDA 3.8.2016

Cuketa so zemiakmi

 

Obed z jednej panvice. Aj tak by sa dalo pomenovať dnešné jedlo.

 

Suroviny pre 4 osoby:

2 cukety, 6 väčších zemiakov uvarených v šupke, 15 dkg slaniny, majorán, soľ, mleté čierne korenie,

 

Príprava receptu:

Slaninu pokrájame na kocky a vypražíme. Pridáme cuketu, očistenú a pokrájanú na 1 cm kolieska. Orestujeme, potom pridáme zemiaky, soľ, mleté korenie, majorán a opekáme spolu asi 5 minút. Podávame so zeleninovým šalátom.

obrazok

Čas prípravy: 45 minút

 

ŠTVRTOK 4.8.2016

Cuketové placky

 

Nie vždy musia byť placky zo zemiakov. Vyskúšajte ich z cukety.

 

Suroviny pre 4 osoby:

2 mladé cukety, 1 vajce, 5 PL strúhanky, 1 PL hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, majorán, rasca,

 

Príprava receptu:

Cuketu postrúhame na drobnom strúhadle, pridáme všetky ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Lyžicou dávame na panvicu malé kôpky, roztiahneme a z oboch strán opražíme na oleji.

obrazok

Čas prípravy: 60 minút

 

PIATOK 5.8.2016

Cuketové ragú

 

Už pri čítaní tohto receptu sa Vám budú zbiehať slinky. Tak prečo ho nevyskúšať práve teraz, keď dozrievajú cukety.

 

Suroviny pre 4 osoby:

2 cukety, 6 vajec, 4 paradajky, petržlenovú vňať, pažítku, kôpor, maslo, 2 PL hladkej múky, 250 ml smotany na šľahanie, 750 ml vývaru, 100 g syru na strúhanie, 2 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie,

 

Príprava receptu:

Vajcia uvaríme na tvrdo. Cukety očistíme, zbavíme semienok, pokrájame na hranolky, paradajky pokrájame na osminky, bylinky nasekáme. Na masle opražíme múku, pridáme smotanu, vývar, nastrúhaný syr, bylinky, necháme prejsť varom a odstavíme. Na olivovom oleji orestujeme zeleninu a spolu s nakrájaným vajíčkami vložíme do smotanovej omáčky. Dochutíme, podávame s ryžou.

obrazok

Čas prípravy: 60 minút

 

Prajeme dobrú chuť. 

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Redakcia Netky



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies