Desiatky tisíc policajtov, uzavreté miesta aj umelá inteligencia. Ako Francúzi chránia olympiádu?

NETKY.SK • 24 Júl 2024, 12:08 • 2 min
Desiatky tisíc policajtov, uzavreté miesta aj umelá inteligencia. Ako Francúzi chránia olympiádu?

PARÍŽ - Olympijské hry v Paríži sú prestížnou športovou udalosťou, ale aj mimoriadne náročnou akciou. A to nielen z hľadiska toho, ako ju zorganizovať, ale hlavne ustrážiť. Olympiáda totiž môže prilákať zločinecké subjekty a dokonca aj teroristami. Francúzi preto značne posilnili bezpečnosť v hlavnom meste.

slovakia

left justify in out

V Paríži zostáva len pár dní do začatia letných olympijských hier. Akcia takého charakteru so sebou nesie aj podstatné bezpečnostné riziká, ale Francúzi hlásia, že sú pripravení.

„Ak to niekde bude bezpečné pre vášho syna, bude to práve tu (v olympijskom Paríži),“ odkázal francúzsky prezident Emmanuel Macron na otázku istej matky vo vysielaní televízie BFM TV a rádia RMC.

Francúzi skutočne berú prípravu vážne. Počas otváracieho ceremoniálu v Paríži bude mobilizovaných 45-tisíc policajtov. Ďalšie tisíce budú počas trvania športového sviatku hliadkovať v uliciach hlavného mesta, organizátori navyše využijú služby až 18-tisíc pracovníkov bezpečnostných agentúr.

Hlavným tromfom v otázke bezpečnosti však budú technológie. Francúzi sľubujú nielen posilnené kamerové systémy, bezpečnostné check-pointy s kontrolami, ale chcú zasahovať aj proti dronom a predovšetkým plánujú vo veľkom využívať umelú inteligenciu.

AI má pomocou kamier sledovať osoby, ktoré sa budú pri miestach využitých na športové disciplíny pohybovať, a zároveň by mala vyhodnocovať hrozby v podobe zanechanej batožiny alebo v prípade, že sa niekde zhromaždí nadmerný počet ľudí.

Agentúra AP zároveň dodáva, že do Francúzska vyrazilo viac ako 1 900 policajtov z iných štátov, ktorí majú chrániť svojich športovcov. Napríklad izraelskí atléti majú mať ochranu 24 hodín denne, informujú rôzne spravodajské weby na čele s ESPN.

 

Oko na Rusov

Olympijských hier sa napriek protestom mnohých ľudí zúčastnia aj športovci z Ruska, ktoré už tretí rok vedie agresívnu vojnu na Ukrajine. Stojí za zmienku, že posledné olympijské hry, ktoré boli zimné, sa uskutočnili od 4. do 20. februára 2022. Skončili sa tak iba štyri dni pred začatím ruskej invázie.

Francúzi zároveň upozorňujú, že z Ruska a Bieloruska, ktoré je rovnako západným svetom ako najbližší ruský spojenec sankcionované, do Paríža dorazí dohromady len 47 športovcov. O niekoľko rokov skôr na olympiáde v japonskom Tokiu bolo len za Rusko vyše 300 atlétov, za Bielorusko viac ako 100. Rusi vtedy súťažili pod neutrálnou vlajkou kvôli dopingovému škandálu.

Organizátori si na Rusov chcú dať veľký pozor a majú v pláne ich pozorne sledovať. Trestať chcú akýkoľvek prejav vyzdvihujúci ich štát či národnosť.

Kvôli agresii voči Ukrajine by do Paríža nemal doraziť jediný ruský či bieloruský politik. „Francúzsko bude dôsledné v tom, aby bol dodržiavaný protokol neutrality od Medzinárodného olympijského výboru, a preto aby žiadny z členov ruskej či bieloruskej vlády nedostal akreditáciu. Pokiaľ budú tieto pravidlá porušené, bude nasledovať postih,“ vysvetlil zdroj z francúzskej diplomacie.

Letné olympijské hry v Paríži začínajú slávnostným ceremoniálom pri rieke Seina v centre hlavného mesta v piatok 26. júla. Zakončenie je naplánované na 11. augusta. Športové akcie prebehnú aj na ďalších miestach mimo Paríža.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, ESPN, Foto: Euronews / AP Photo / Michel Euler
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies