Detský čin roka 2024: Deti menia svet 40 inšpiratívnymi príbehmi odvahy a pomoci

NETKY.SK • 8 Október 2024, 08:24 • 2 min
Detský čin roka 2024: Deti menia svet 40 inšpiratívnymi príbehmi odvahy a pomoci

BRATISLAVA - O titul Detský čin roka 2024 bojuje 40 jedinečných príbehov detí, ktoré svojimi skutkami ukázali odvahu, nezištnosť a solidaritu. Zapojilo sa 87 škôl a viac než 1300 detí, ktoré svojim príkladom inšpirujú ostatných. Hlasovanie za najlepšie príbehy je otvorené pre deti aj dospelých až do konca novembra.

slovakia

left justify in out

O titul Detský čin roka 2024 sa tento rok uchádza až 40 príbehov, ktoré nominovala odborná porota. Tieto príbehy predstavujú skutky odvahy, solidarity a nezištnej pomoci, ktoré vykonali deti z celého Slovenska.

Do projektu sa zapojilo 87 škôl, pričom 1 395 detí, či už ako jednotlivci alebo kolektívy, sa podieľalo na rôznych dobrých skutkoch, ktoré inšpirujú a motivujú svojím príkladom.

Hlasovať za tieto príbehy môžu nielen dospelí, ale aj deti až do konca novembra. Celkovo sú príbehy rozdelené do ôsmich kategórií: záchrana ľudského života, pomoc v rodine, pomoc rovesníkom, pomoc ľuďom, pomoc prírode, dobrý nápad, Cena Sašky Fischerovej - Malý Veľký Čin a dobrý čin na nete.

Každý hlas má svoju váhu a môže prispieť k tomu, aby boli detské skutky ocenené a motivovali ďalších k činorodej pomoci.

"Každé dieťa má právo vybrať a oceniť jeden z príbehov v každej kategórii, čo je podľa pedagógov mimoriadne zaujímavá skúsenosť pre deti. Uvedomujú si rozdiely vo výbere príbehov, učia sa chápať rozdielnosť vo vnímaní, snažia sa navzájom o príbehoch hovoriť," spresnili organizátori projektu Saša Broadhurst-Petrovická a Magdaléna Fábryová.

Deti, ktorých dobré skutky získajú najväčšiu podporu detskej poroty, budú ocenené na slávnostnom vyhodnotení projektu v decembri. Zároveň sa bude konať aj hlasovanie verejnosti. Dospelí môžu podporiť svojich favoritov online na webe detskycin.ludialudom.sk, kde budú odovzdávať svoj hlas pre najvýraznejší čin roka.

Príbeh, ktorý získa najväčšiu podporu verejnosti, bude ocenený Cenou ĽudiaĽuďom.sk. Obe hlasovania sú otvorené až do 30. novembra.

Saša Broadhurst-Petrovická vysvetlila, že tento projekt nie je len o oceňovaní jednotlivcov, ale najmä o zdieľaní hodnôt, ktoré sú dnes viac než potrebné: "Žijeme krízu hodnôt a detské príbehy prinášajú silné ľudské posolstvá, ktoré všetci potrebujeme počuť, vnímať a zdieľať. Solidarita, spolupatričnosť, rešpekt, tolerancia, obetavosť, nezištná potreba a schopnosť pomôcť tam, kde je to potrebné, a to ľuďom alebo i prírode."

Detský čin roka je školský projekt zameraný na netradičnú formu etickej výchovy. Prostredníctvom príbehov rovesníkov sa deti učia, že pomoc môže mať rôzne podoby a že aj malé skutky dokážu vytvoriť veľké zmeny v životoch iných. Príbehy z detských skutkov nám pripomínajú, že dobro je všade okolo nás, stačí ho len vidieť a podporiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Detský čin roka, o.z., Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies