Dinosaurus s „nožovými rohmi podobnými čepeli“ vykopaný v americkej Montane môže byť novým druhom

NETKY.SK • 24 Jún 2024, 18:41 • 2 min
Dinosaurus s „nožovými rohmi podobnými čepeli“ vykopaný v americkej Montane môže byť novým druhom

KENNEDY COULEE - Pozostatky nájdeného Lokiceratopsa, pomenovaného podľa nórskeho boha Lokiho, sú možno dôkazom piateho druhu Ceratopsa, ktorý sa po Zemi pohyboval pred takmer 78 miliónmi rokov.

slovakia

left justify in out

Vedci možno vykopali nový druh dinosaura v Badlands v MontaneLokiceratops je možno piatym druhom veľkej rohatej rodiny dinosaurov nájdených v Kennedy Coulee, suchej rokline plnej fosílnych hornín pozdĺž hranice Montany a Alberty v Kanade.

Lokiceratops, súčasť rodiny Ceratops z obdobia neskorej kriedy, ktorá zahŕňa známeho Triceratopsa, sa potuloval po Zemi pred takmer 78 miliónmi rokov. Vtedy bola na Zemi klíma pripomínajúca tej v bažinách.

Dinosaurus je pomenovaný podľa Lokiho, boha úskoku a podvodu zo severskej mytológie. Ale spojenie Lokiceratopsa s Lokim súvisí viac s jeho fyzickými črtami ako s jeho osobnosťou. Rovnako ako Loki, ktorý sa v príbehoch oháňa čepeľami, aj novoobjavený druh mal dva veľké „nožové rohy podobné čepeli“, podobné rohom soba alebo karibu, ako aj vejárovité riasenie okolo častí hlavy a krku.

Mark Loewen, jeden z paleontológov, ktorý prispel k článku o náleze vo vedeckom časopise PeerJ, povedal pre Science News: „Je čoraz jasnejšie, že [rohaté dinosaury] používali tieto [kostnaté črty] ako ozdoby, aby prilákali kamarátov alebo zastrašili súperov rovnakého druhu.“

Lokiceratops sa nápadne podobá na iné druhy objavené v regióne, ako je Medusaceratops. Obaja sú veľké bylinožravce s podobnými kľúčovými vlastnosťami, ale Lokiceratops je „najmenej o 20 % väčší ako známi dospelí Medusaceratops“, podľa článku PeerJ.

Niektorí vedci však nesúhlasia s tým, že Lokiceratops, Medusaceratops alebo iní členovia rodiny Ceratops, ktorí sa nachádzajú v blízkosti – ako Wendiceratops a Albertaceratops – sú rôzne druhy. Sú to vlastne evolúcie toho istého druhu, tvrdia.

Múzeum paleontológie Kalifornskej univerzity tvrdí, že: „Pokiaľ ide o zvieratá žijúce v súčasnosti, možno bude najlepšie považovať Ceratopsov – aspoň tých väčších – za analógy slonov alebo nosorožcov: veľké bylinožravce v stádach, ktoré sa spoliehali na rohy a ich ochrannú funkciu."

„Rohaté, riasené dinosaury z čeľade Ceratopsidae sa nachádzajú iba v neskorej kriede v Severnej Amerike,“ uvádza múzeum. "Patria k posledným dinosaurom (samozrejme okrem vtákov)."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Museum of Evolution
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies