Dnes je Medzinárodný deň ľavákov: Výsledok genetiky a prírody + VIDEO

NETKY.SK • 13 August 2024, 14:59 • 3 min
Dnes je Medzinárodný deň ľavákov: Výsledok genetiky a prírody + VIDEO

Američan Dean R. Campbell v roku 1975 založil prvý syndikát ľavákov a o rok neskôr sa 13. august stanovil ako Svetový deň ľavákov. V súčasnej populácii je približne 10 % až 15% ľavákov.

slovakia

left justify in out

"Ľaváctvo je danosť. Rodičia by mali dieťaťu dovoliť, aby si samo vybralo, ktorou rukou bude písať a kresliť," uviedla špeciálna pedagogička Svetlana Síthová. 

Ľaváci tvoria približne 10 až 15 percent svetovej populácie, majú trikrát vyššiu šancu stať sa alkoholikmi, primárne používajú pravú časť mozgu a majú výhodu v športoch, ako je tenis, box a šerm, pretože ich pohyby sú pre pravákov menej predvídateľné.

Približne jedno percento populácie je dokonca obojručných, čo znamená, že vedia rovnako dobre používať obe ruky.

Vedci sa domnievajú, že ľaváctvo je výsledkom kombinácie genetických a environmentálnych faktorov. Štúdie ukázali, že ak sú obaja rodičia ľaváci, pravdepodobnosť, že ich dieťa bude ľavák, je približne 26 percent.

Ak sú obaja rodičia praváci, pravdepodobnosť klesá na 9 percent. Jedným z hlavných genetických markerov spojených s ľaváctvom je gén LRRTM1, ktorý sa podieľa na vývoji mozgu. Výskum naznačuje, že tento gén môže ovplyvňovať dominanciu jednej hemisféry nad druhou, čo vedie k preferencii používania ľavej ruky. Ľaváci často vykazujú odlišnú mozgovú aktivitu v porovnaní s pravákmi.

Štúdie využívajúce magnetickú rezonanciu (MRI) ukazujú, že ľaváci majú väčšiu synchronizáciu medzi oboma hemisférami mozgu. To môže prispieť k lepšiemu spracovaniu informácií a k vyššej kreativite.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: freepik.com

Zaujímavé je aj to, že ľaváci majú často asymetrickejšie hemisféry v porovnaní s pravákmi. Pravá hemisféra, ktorá kontroluje ľavú ruku, je u nich často viac vyvinutá. Táto hemisféra je spojená so schopnosťami, ako je priestorová orientácia a hudobné schopnosti, čo môže vysvetľovať, prečo medzi umelcami a hudobníkmi nachádzame mnoho ľavákov.

Historicky sa ľaváci často považovali za odlišných alebo dokonca za chybných. V mnohých kultúrach bolo ľaváctvo stigmatizované, čo viedlo k tomu, že deti boli nútené písať pravou rukou. V angličtine napríklad slovo sinister (zlovestný) pochádza z latinského slova pre ľavú stranu a má negatívne konotácie.

Napriek tomu mnohí slávni ľaváci dosiahli veľké úspechy. Medzi známe osobnosti patria napríklad Leonardo da Vinci alebo Albert Einstein. Títo ľudia dokázali, že ľaváctvo môže byť spojené s výnimočnými schopnosťami a talentmi.

 

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: barriebramley.cz

V súčasnosti poznáme množstvo odporúčaní, ktoré môžu žiakom ľavákom pomôcť pri vzdelávaní sa. Asociácia špeciálnych pedagógov škôl a poradní odporúča žiaka ľaváka posadiť na ľavú polovicu lavice, aby svojho suseda mal po svojej pravej ruke a mali dostatok priestoru. 

Asociácia ďalej uvádza, že špeciálni pedagógovia v spolupráci s pedagógmi materských škôl a s učiteľmi elementaristami sa už v materskej škole môžu zamerať na uvoľnenie nielen prstov, zápästia, ale predovšetkým na uvoľnenie celej hornej končatiny a upevnenie hygienických návykov dôležitých pre správne písanie.

Aj pre rodičov ľavákov uvádza asociácia opatrenia, návody, ktoré im môžu pomôcť pri učení. "Pre ľavákov treba voliť zošity, ktoré majú predpísané vzory i na konci riadka, pretože si zakrývajú rukou práve napísané slovo, vzor. Aby dieťa videlo, čo píše, treba ho naučiť držať pero o kúsok vyššie, ako je zvyčajné u pravákov."

Špeciálni pedagógovia zároveň odporúčajú rodičom vhodné pomôcky na písanie a kreslenie, napríklad hrubé trojhranné pastelky, pero pre ľavákov, ktoré je špeciálne zahnuté, má vytvrdený hrot a nerozmazávajú písmo, ale aj násadky na ceruzky, či ceruzky s priehlbinkami pre ľavákov.

"Ak si nie ste istí, či máte doma ľaváka, skúste si odsledovať, ktorú ruku dieťa preferuje. Najlepšie sa to ukáže pri bežných činnostiach, napr. ktorou rukou berie do rúk hrnček, kocky zo stavebnice, ktorou rukou hádže loptu, otvára dvere, hladká zvieratká, češe sa, podáva ruku, drží hrebeň, ako uchopí metličku, keď chce zametať, ktorú ruku strká do rukáva pri obliekaní až ako druhú," uvádza špeciálna pedagogička Kvetoslava Mojtová z Asociácie špeciálnych pedagógov škôl a poradní.

 

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: bbc.com

Celosvetovo známi ľaváci:

Politici, vládcovia a predstavitelia: Alžbeta I., Winston Churchill, Otto von Bismarck, Ľudovít XVI., Mahátma Gándhí, Fidel Castro, Ramesse II., Gaius Iulius Caesar, Usáma bin Ládin, Napoleon Bonaparte, John F. Kennedy, Karol Veľký, Benjamin Netanjahu a Robert Kaliňák.

Spisovatelia: Herbert George Wells, Friedrich Nietzsche, Lewis Carroll, Johann Wolfgang von Goethe, Hans Christian Andersen, Franz Kafka, Mark Twain, Charles Dickens, James Baldwin, Jana Plauchová.

Vedci, filozofi a obchodníci: Maria Curieová-Skłodowská, Isaac Newton, Friedrich Nietzsche, Nikola Tesla, Aristoteles,  Albert Einstein, Stephen Hawking, Henry Ford. 

Skladatelia a speváci: Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Ringo Starr, Paul McCartney, Phil Collins, Kurt Cobain, Jimi Hendrix, George Michael, Seal, Eminem, 50 cent, Ricky Martin, Pink, David Bowie, Bob Dylan, Lady Gaga, Niall Horan, Chester Bennington.

Športovci: Fabien Barthez, John McEnroe, Martina Navrátilová, Garri Kasparov, Pelé, Monika Selešová, Diego Maradona, Michel Platini, Mike Tyson, Bixente Lizarazu, Paul Le Guen, Valentino Rossi, Jimmy Connors, Guy Forget, Henri Leconte, Marco van Basten, Ruud van Nistelrooy, Lionel Messi, Petr Čech, Rafael Nadal, Peter Hochschorner.

Herci a režiséri: Julia Roberts, Bruce Willis, Whoopi Goldberg, Matt Dillon, Matthew Broderick, Angelina Jolie, Morgan Freeman, Keanu Reeves, Lisa Kudrow, Marilyn Monroe, Sarah Jessica Parker, Scarlett Johansson, Steve McQueen, Ryan O'Neal, Ben Stiller, Nicole Kidman, Richard Berry, Charlie Chaplin, James Cameron, Oprah Winfrey, Jiřina Bohdalová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: vedanadosah.cvtisr.sk. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a mládeže SR, CBS News, Foto: thepencompany.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies