Do obehu sa dostáva £1 minca kráľa Karola III.

NETKY.SK • 20 August 2024, 19:51 • 2 min
Do obehu sa dostáva £1 minca kráľa Karola III.

LONDÝN - Prvé £1 mince s kráľom Karolom III. vstupujú do obehu tento týždeň. Poštám a bankám po celej krajine boli vydané takmer tri milióny týchto mincí.

slovakia

left justify in out

Mince označujú kráľovu novú vládu a oslavujú jeho lásku k prírode, pričom na zadnej strane je pár včiel. Aj keď sa kráľ stane známym pohľadom na mince, mince s kráľovnou Alžbetou II zostanú v obehu. Nové sady mincí sú vyrazené v reakcii na dopyt.

„Je pre nás cťou odhaliť, že 1 libra od kráľa Karola III. je teraz v obehu,“ povedala Rebecca Morgan, riaditeľka Kráľovskej mincovne. "Vieme, že medzi zberateľmi a verejnosťou bude bzučanie vzrušenia, aby sa tento špeciálny kúsok histórie zmenil," dodala.

Včely sú jedným z ôsmich nových vzorov, ktoré sa objavia na národných minciach, od 1 penny do 2 £. Na zadnej strane každej mince bude uvedená flóra a fauna krajiny. V rámci snahy ukázať dôležitosť a neistotu prírodného sveta sú zobrazené aj zvieratá od veveričky obyčajnej po tetrova hlucháňa.

Na zadnej strane novej mince sú včely.
Na zadnej strane novej mince sú včely.
Zdroj: Getty Images

Riaditeľka Kráľovskej mincovne Morganová povedala, že dúfa, že návrhy naprieč všetkými denomináciami podnietia „dôležité rozhovory o ochrane týchto dôležitých druhov“.

Každá minca bola vytvorená s podporou organizácií Royal Horticultural Society a Royal Society for the Protection of Birds.

Veľkosť a tvar mincí zostáva nezmenený, čo je kľúčové z dôvodu stále rozšíreného používania mincí v predajných automatoch, samoobslužných pokladniach supermarketov a parkovacích automatoch. Čísla na minciach sa však zväčšili, aby pomohli deťom identifikovať figúrky a naučiť sa počítať.

Kráľovská mincovňa so sídlom v Llantrisant, Rhondda Cynon Taf, vyrobila obehové mince každého z britských panovníkov od čias Alfréda Veľkého, povedala Morgan.

Hoci v obehu boli pamätné mince s kráľom Charlesom, tieto nové vzory – oficiálne známe ako definitíva – znamenajú prechod k razeniu mincí, ktoré sa budú používať denne. Definitívne mince majú štandardný dizajn, ktorý možno vidieť na väčšine oficiálnych platidiel. Tieto vzory zostávajú rovnaké roky alebo dokonca desaťročia.

Predchádzajúca sada obsahovala formáciu štítu a bola predstavená za kráľovnej Alžbety II. v roku 2008 a ešte nejaký čas bude dominovať 29 miliardám mincí v obehu v Spojenom kráľovstve.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: The Royal Mint
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies