AKTUALIZOVANÉ Dolinková REZIGNUJE: Zdravotníctvo zničili amatéri, chýba mi podpora + REAKCIE

NETKY.SK • 4 Október 2024, 10:55 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ Dolinková REZIGNUJE: Zdravotníctvo zničili amatéri, chýba mi podpora + REAKCIE

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková oznámila svoju rezignáciu, pričom kritizovala nedostatok politickej podpory pri riešení kríz v rezorte. Vyjadrila nesúhlas s konsolidačným balíčkom, ktorý podľa nej nepriaznivo ovplyvní platy zdravotníkov, a poukázala na problémy, ktoré zdedila po "chaotickom vládnutí amatérov".

slovakia

left justify in out

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa na tlačovej konferencii ostro vyjadrila o stave slovenského zdravotníctva po období, ktoré nazvala "chaotickým vládnutím amatérov".

Podľa jej slov bola situácia v rezorte po 3,5 roku ich pôsobenia horšia, než kedykoľvek predtým. Dolinková opisovala svoju rolu ako požiarnika, ktorý musel neustále hasiť problémy v rôznych častiach rezortu zdravotníctva.

Okrem kritiky opozície, ktorá podľa nej robila len "politické divadlo" a umelo vykonštruované kauzy, poukázala na problémy ako je situácia v trenčianskej fakultnej nemocnici.

Ministerka však zdôraznila aj úspechy, ktoré sa jej podarilo dosiahnuť. Medzi ne patrí pokračovanie výstavby nových nemocníc v Banskej Bystrici a Martine, ako aj rekonštrukcie menších regionálnych nemocníc financované z plánu obnovy v hodnote 212 miliónov eur.

Okrem toho sa jej podarilo navýšiť počet študentov medicíny o 150 a rozbehnúť ďalšie výzvy na vznik nových ambulancií pre všeobecných lekárov, pričom sto z nich už bolo otvorených.

Dolinková sa dotkla aj otázky svojho odchodu z funkcie. Hlavným dôvodom bolo schválenie konsolidačného balíčka, s ktorým nesúhlasila, pretože sa dotýkal znižovania platov zdravotníkov.

Podľa jej slov jasne deklarovala svoj postoj v rámci strany Hlas aj na rokovaniach s ministrom financií, no nedostala dostatočnú politickú podporu, najmä zo strany premiéra Roberta Fica, ktorý ju kritizoval.

Premiér minulý týždeň naznačil, že ak Dolinková nezvládne nariadiť úsporné opatrenia, bude musieť prísť niekto iný. V závere tlačovej konferencie zdôraznila, že jej odchod nie je spojený so žiadnou kauzou, ktorá by ohrozovala zdravotnú starostlivosť alebo životy občanov.

Skritizovala tiež vyšetrovanie splnomocnenca pre manažovanie pandémie, Petra Kotlára, ktorý sa podľa nej viac sústredil na dezinformácie než na hľadanie zodpovednosti za tisíce nadúmrtí v dôsledku pandémie COVID-19 na Slovensku.

Dolinková konštatovala, že bez politickej podpory je neschopná napĺňať ciele, ktoré si stanovila vláda v programovom vyhlásení, a preto sa rozhodla odstúpiť zo svojej funkcie.

Slovenská národná strana vyzýva na nový smer v zdravotnej politike

Slovenská národná strana (SNS) reagovala na rozhodnutie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej podať demisiu s vyhlásením, že toto rozhodnutie berie na vedomie.

SNS, prostredníctvom riaditeľky kancelárie predsedu strany Zuzany Škopcovej, vyjadrila, že Dolinková v uplynulých mesiacoch nepredstavila žiadnu jasnú víziu ani konkrétne kroky, ktoré by mohli zlepšiť situáciu v slovenskom zdravotníctve.

Podľa SNS, absencia vízie zo strany ministerky sa prejavila v nedostatku zásadných reformných iniciatív, ktoré by sa mali zamerať na zlepšenie zdravotnej starostlivosti a zabezpečenie kvalitnejších služieb pre občanov.

Týmto spôsobom strana poukázala na potrebu efektívneho a proaktívneho prístupu k zdravotnej politike, ktorý by mal za cieľ zlepšiť zdravotný systém na Slovensku.

AKTUALIZOVANÉ: Prezident Pellegrini plánuje stretnutie s ministerkou Dolinkovou o jej demisii

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini sa chystá na stretnutie s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou v najbližších dňoch, aby s ňou prebral dôvody jej avizovanej demisie.

Tento krok prichádza v čase, keď slovenské zdravotníctvo čelí viacerým výzvam a očakáva sa, že diskusia medzi prezidentom a ministerkou prinesie objasnenie situácie na ministerstve.

Pellegrini vyjadril záujem o rozpravu nielen s Dolinkovou, ale aj so zástupcami zdravotníckych profesií, vrátane lekárov, sestier a záchranárov. Cieľom týchto stretnutí je získať prehľad o ich požiadavkách a problémoch, ktorým čelí zdravotnícky sektor na Slovensku.

Prezident zdôraznil, že je dôležité, aby sa zdravotnícka politika formovala na základe dialógu a spolupráce s odborníkmi, ktorí sú priamo zapojení do systému.

Po týchto diskusiách plánuje Pellegrini informovať verejnosť o ďalších krokoch, ktoré by mohli byť podniknuté na zlepšenie situácie v zdravotnej starostlivosti.

AKTUALIZOVANÉ: Stanovisko strany HLAS k ministerke Zuzane Dolinkovej

HLAS plne podporuje Zuzanu Dolinkovú a váži si jej obetavú prácu na poste ministerky zdravotníctva. Počas svojho jedenásťmesačného pôsobenia sa naplno venovala rozvoju zdravotníctva a riešeniu problémov, ktoré jej zanechali vlády Matoviča, Hegera a Ódora.

Vstúpila do rezortu v chaose a zmätku – za stavu, ktorý bol dôsledkom tri a polročnej nezodpovednej politiky a nezvládnutia boja s pandémiou, čo viedlo k tisícom zbytočných obetí. Zuzana Dolinková sa napriek týmto nášľapným mínam pustila do rozvojových projektov, ako je výstavba nových nemocníc či podpora slovenských lekárov a zdravotníkov.

Jej práca priniesla konkrétne výsledky – posilnila sa výstavba nemocníc v Martine a Banskej Bystrici, zlepšil sa proces schvaľovania nových liekov pre pacientov a zabezpečil sa nárast slovenských medikov na lekárskych fakultách.

HLAS chápe a rešpektuje rozhodnutie Zuzany Dolinkovej odstúpiť z postu ministerky zdravotníctva. Počas svojho pôsobenia sa s plným nasadením venovala rozvoju zdravotníctva a zlepšovaniu pracovných a finančných podmienok lekárov a sestier.

Konsolidácia verejných financií, ktorá je nevyhnutná po pôsobení predošlých vlád, však priniesla obmedzenia, ktoré jej neumožnili naplno realizovať všetky plány, čo ju ľudsky a profesijne sklamalo.

V neposlednom rade jej rozhodnutie ovplyvnil neustály mediálny tlak, klamstvá a osobné útoky, ktorým čelila. Ako žena a matka tak prijala rozhodnutie, ktoré reflektuje nielen jej odborné, ale aj ľudské hodnoty.

Strana Hlas zároveň uisťuje, že nový minister zdravotníctva bude pokračovať v jej rozbehnutých projektoch a hľadať riešenia na skĺbenie rozpočtových možností s potrebami zdravotníkov, aby pacienti na Slovensku mali kvalitnejšiu starostlivosť a lepšie služby.


AKTUALIZOVANÉ: Reakcia predsedu vlády SR Roberta Fica na rozhodnutie ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej

Predseda vlády SR Robert Fico berie na vedomie rozhodnutie ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej podať v utorok budúci týždeň demisiu. Predseda vlády SR Robert Fico ďakuje pani ministerke za vykonanú prácu a nebude komentovať dôvody, ktoré pani ministerka uviedla ako rozhodujúce pri jej rozhodnutí.

Ďalší postup prijme predseda vlády po konzultáciách s predsedom Hlasu-SD Matúšom Šutajom Eštokom a prezidentom SR Petrom Pellegrinim.

AKTUALIZOVANÉ: Reakcia ministra školstva Tomáša Druckera na avizovanú demisiu ministerky zdravotníctva

"Je mi osobne ľúto odchodu Zuzany Dolinkovej z postu ministerky zdravotníctva, ale jej dôvodom rozumiem. Očakával by som však, že obratom na svoj post rezignuje aj splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Covid 19. Okrem iného aj preto, že jeho činnosť je všetkým iným, len nie preverením procesu riadenia a manažovanie zdrojov počas pandémie Covid 19," informoval Drucker. 
 
"Som ministrom školstva a o žiadnu inú funkciu nemám záujem. Som zodpovedný za plnenie programového vyhlásenia vlády v oblasti vzdelávania. Na rezorte sme rozbehli 40 projektov programu zmien. Mojou úlohou je dotiahnuť tieto projekty do úspešného konca, aby sa systém vzdelávania na Slovensku pohol smerom k vyššej kvalite a k lepším výsledkom,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies