AKTUALIZOVANÉ Dolinková: Rozširujeme poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre chudobou ohrozené skupiny obyvateľov + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 11 September 2024, 14:06 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ Dolinková: Rozširujeme poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre chudobou ohrozené skupiny obyvateľov + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Oblasť činnosti zdravotnej poisťovne rozširuje splnomocňovacie ustanovenie na vydanie tzv. programovej vyhlášky.

slovakia

left justify in out

Vláda SR na dnešnom rokovaní schválila novelu zákona o zdravotnom poistení a zákona o poisťovníctve. Tá reaguje na aplikačnú prax a dotýka sa viacerých oblastí. Pomôže napríklad aj chudobou ohrozeným skupinám obyvateľov. Následne pôjde novela na prerokovanie do parlamentu.

"Oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti doteraz zabezpečovala pre chudobou ohrozené skupiny obyvateľstva, t.j. dlžníkov alebo bezdomovcov, prístup na úhradu neodkladnej starostlivosti, starostlivosti v súvislosti s tehotenstvom a očkovania na účely prevencie infekčných ochorení," vymenovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková, podľa ktorej sa okruh úhrad po novom rozširuje. 

"Navrhuje sa napríklad, aby bezdomovci a dlžníci mali prístup k všeobecnej starostlivosti a ošetrovateľskej starostlivosti poskytovanej prostredníctvom ADOS alebo zariadenia sociálnych služieb. A po novom aj k liečbe infekčného ochorenia a diagnostike chronického ochorenia," dodala.

Ďalšou je oblasť vzniku a zániku verejného zdravotného poistenia. Upravuje problém s evidenciou poistencov v extrémne vysokom veku. Tí sú totiž v súčasnosti vedení v Centrálnom registri poistencov, nečerpajú zdravotnú starostlivosť, nie je s nimi evidovaná žiadna komunikácia a reálne je možné predpokladať, že už nežijú.

   

Oblasť prerozdeľovania poistného definuje pojmy pri výkone prerozdelenia, ďalej dátumy pre odosielanie údajov či identifikáciu záznamov. Zavádza aj nový parameter – Skupina nadmerného prepoistenia, čím sa môžu eliminovať príliš časté zmeny zdravotnej poisťovne.
 
Ďalšia oblasť je vykazovanie poistného. Táto definuje výmenu údajov o elektronickej PN priamo medzi NCZI a zdravotnou poisťovňou, čím sa odbremenia zamestnávatelia od oznamovacej povinnosti.
 
Oblasť činnosti zdravotnej poisťovne rozširuje splnomocňovacie ustanovenie na vydanie tzv. programovej vyhlášky. Jednoznačne sa stanovujú ekonomické pojmy pri vykazovaní údajov zo strany zdravotnej poisťovne.
 
Implementáciu projektu ePrehliadky do legislatívy rieši oblasť vydávania povolení pre poskytovateľov, zverejnenie metodík pre prepočet úhradového mechanizmu DRG zabezpečuje oblasť úhradových mechanizmov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies