Dolná Bzová: Začínajú Bzovské sklárske dni! Ukážu tradičnú výrobu skla

NETKY.SK • 8 August 2024, 17:32 • 2 min
Dolná Bzová: Začínajú Bzovské sklárske dni! Ukážu tradičnú výrobu skla

DOLNÁ BZOVÁ - Podujatie bude v piatok pokračovať ukladaním sklárskeho kmeňa do pece.

slovakia

left justify in out

Temperovaním a prípravou sklárskej pece sa vo štvrtok v Dolnej Bzovej v okrese Detva začínajú tradičné Bzovské sklárske dni. Ide o podujatie, ktoré návštevníkom približuje tradičnú výrobu ručne lisovaného skla.

"Od dnes začíname temperovať sklársku pec, pretože jej nábeh trvá nejaký čas," priblížil Peter Greksa z občianskeho združenia Skálnik s tým, že ide o drevom vykurovanú pec"Musíme dosiahnuť teplotu až okolo 1250 stupňov Celzia, aby sa nám začal sklársky kmeň taviť a mohli s ním sklári robiť," dodal Greksa.

Na takomto systéme už podľa jeho slov nepracuje žiadna sklárska huta, neskôr boli totiž pece vykurované drevoplynom. Podujatím si tak každoročne pripomínajú tradičnú výrobu, ktorá bola pre región typická. V Novohrade a Podpoľaní sa toto ľudové alebo zelené sklo, ako ho nazývali, začalo vyrábať zhruba pred 250 rokmi.

"Bolo to sklo, ktoré sa vyrábalo regionálne. Tam, kde boli materiály kremeň, vápence a podobne, a hlavne tam, kde bolo drevo a voda. Tu v regióne Novohradu a Podpoľania bolo takýchto sklární skoro 17, vznikali v krátkom období v nadväznosti na seba," priblížil.

Podujatie bude v piatok pokračovať ukladaním sklárskeho kmeňa do pece. Večer privítajú hostí zo Srbska, Rumunska a z Českej republiky a bude aj stretnutie pri sklárskej peci spojené s ukážkami fúkania a tvarovania skla.

Sklársku výrobu fúkaním dutého skla i výrobu pohárov a dekoračných predmetov na ručnom lise si môžu záujemcovia pozrieť v sobotu. Naplánovaný je vtedy aj tradičný turistický pochod sklárskym chodníkom. Súčasťou bude i kultúrny program, predstavia sa súbory z Lovinobane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: OZ Skálnik, Foto: czechartofglass.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies