Dom za jedno euro či nájom zadarmo? Slnečná Sardínia chce prilákať cudzincov, bývanie máte bez poplatku

NETKY.SK • 28 September 2024, 17:29 • 2 min
Dom za jedno euro či nájom zadarmo? Slnečná Sardínia chce prilákať cudzincov, bývanie máte bez poplatku

Projekt “Domy za 1 euro” bol vytvorený s cieľom prilákať nových obyvateľov do malých talianskych dedín, ktoré čelia úbytku obyvateľstva. Záujemcovia môžu kúpiť nehnuteľnosť za symbolickú cenu 1 euro, avšak s podmienkou, že ju zrekonštruujú.

slovakia

left justify in out

Sardínia, druhý najväčší ostrov v Stredozemnom mori, je známa svojimi nádhernými plážami, krištáľovo čistou vodou a bohatou históriou. V posledných rokoch sa však stala aj centrom pozornosti pre tých, ktorí hľadajú cenovo dostupné bývanie. Projekt “Domy za 1 euro” je jednou z najzaujímavejších iniciatív, ktorá má za cieľ oživiť malé dedinky a historické centrá, ktoré trpia depopuláciou.

Domy za jedno euro?

Projekt “Domy za 1 euro” bol vytvorený s cieľom prilákať nových obyvateľov do malých talianskych dedín, ktoré čelia úbytku obyvateľstva. Záujemcovia môžu kúpiť nehnuteľnosť za symbolickú cenu 1 euro, avšak s podmienkou, že ju zrekonštruujú. Tento projekt je aktívny aj na Sardínii, kde ponúka jedinečnú príležitosť vlastniť dom v blízkosti mora za minimálne náklady.

V roku 2024 je projekt aktívny v obci Nulvi, ktorá sa nachádza v provincii Sassari. Táto malebná dedinka ponúka možnosť kúpiť nehnuteľnosti za symbolickú cenu, čím prispieva k obnoveniu a repopulácii jednej z najautentickejších oblastí ostrova.

Malebné dedinky čelia úbytku obyvateľov.
Malebné dedinky čelia úbytku obyvateľov.
Zdroj: Letenky za babku

Získať ich môže každý

Aby sa záujemcovia mohli zapojiť do projektu, musia kontaktovať príslušnú miestnu radu a zaviazať sa nielen k nákupu nehnuteľnosti, ale aj k jej rekonštrukcii. Okrem symbolickej ceny 1 euro sú tu aj ďalšie náklady, ako sú notárske poplatky a v mnohých prípadoch aj zábezpeka vo výške približne 5 000 eur ako záruka pre radu. Kupujúci sú povinní začať rekonštrukčné práce zvyčajne do dvoch mesiacov od získania potrebných povolení a práce musia byť dokončené do jedného roka, s minimálnou investíciou približne 20 000 - 25 000 eur.

Projekt ponúka aj možnosť využitia rôznych bonusov na stavebné a energetické renovácie, čo robí kúpu obzvlášť výhodnou. Okrem toho môžu zahraniční občania tiež participovať na projekte, avšak len v prípade, že majú talianske daňové číslo.

Okrem projektu “Domy za 1 euro” existujú na Sardínii aj ďalšie iniciatívy, ktoré majú prilákať nových obyvateľov. Napríklad, niektoré dedinky ponúkajú finančné stimuly na kúpu nehnuteľností. V obci Ollolai môžete získať dom za 1 euro, pričom obec ponúka aj finančnú podporu na rekonštrukciu.

Ďalšou zaujímavou ponukou je iniciatíva, kde obec na Sardínii ponúka 15 000 eur na kúpu domu. Tento projekt je zameraný na prilákanie nových obyvateľov a podporu miestnej ekonomiky.

Sardínia sa tiež snaží prilákať pracovníkov na home office. Niektoré dedinky ponúkajú tri mesiace bezplatného nájmu pre tých, ktorí sa rozhodnú pracovať na diaľku z tohto krásneho ostrova. Táto iniciatíva je zameraná na podporu digitálnych nomádov a prilákanie mladých profesionálov, ktorí môžu prispieť k miestnej ekonomike.

Sardínia ponúka krásnu prírodu.
Sardínia ponúka krásnu prírodu.
Zdroj: dobrodruh.sk

Bohaté tradície

Životný štýl na Sardínii je jedinečný a bohatý na tradície, kultúru a prírodné krásy. Tento ostrov je známy nielen svojimi nádhernými plážami a krištáľovo čistou vodou, ale aj svojím spôsobom života, ktorý prispieva k dlhovekosti jeho obyvateľov.

Sardínia sa môže pochváliť niektorými z najkrajších scenérií v Stredomorí. Ostrov je známy svojimi bielymi piesočnatými plážami, smaragdovými vodami a drsnými horami. Costa Smeralda je obľúbeným miestom pre luxusných cestovateľov a celebrity. S viac ako 300 slnečnými dňami ročne ponúka Sardínia mierne stredomorské podnebie, ktoré je ideálne pre milovníkov pláží a outdoorových aktivít.

Sardínia je bohatá na históriu a tradície. Ostrov je posiaty starovekými nuraghmi (kamennými vežami) z doby bronzovej, rímskymi ruinami a stredovekými hradmi. Sardínčania sú hrdí na svoj jedinečný jazyk, sardo, a svoje tradičné festivaly, ktoré sú oslavované farebnými kostýmami, hudbou a tancom.

Úžasná kuchyňa

Sardínska kuchyňa je lahôdkou pre zmysly. Tradičné jedlá sú kombináciou chutí z pevniny a mora. Medzi najznámejšie jedlá patrí porceddu (pečené prasiatko) a čerstvé morské plody. Nezabudnite ochutnať miestne vína, ako sú Cannonau a Vermentino, ktoré dokonale dopĺňajú jedlá ostrova.

Sardínia je jednou z tzv. “modrých zón”, oblastí, kde ľudia žijú dlhšie a zdravšie. Obyvatelia Sardínie dodržiavajú tradičný, zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa lov, rybolov a pestovanie vlastnej potravy. Ich strava je bohatá na celozrnné pečivo, fazuľu, zeleninu a ovocie, pričom mäso je konzumované hlavne počas sviatkov. Sardínčania tiež kladú veľký dôraz na rodinné hodnoty a spoločenské väzby, čo prispieva k nižšej miere depresie a stresu.

Sardínia ponúka niekoľko atraktívnych miest na život, z ktorých každé má svoje jedinečné čaro. Medzi najlepšie miesta na život patria Cagliari, Alghero, Olbia, Nuoro, Oristano, Sassari, Quartu Sant’Elena a Villasimius.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.insardinia.ch, 1eurohouses.com, www.idealista.it, realting.com foto: Letenky na babku
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies