Donald Trump prežil pokus o atentát, útočníka zastrelili + VIDEO

NETKY.SK • 14 Júl 2024, 06:30 • 3 min
Donald Trump prežil pokus o atentát, útočníka zastrelili + VIDEO

Donald Trump bol v sobotu večer zranený pri pokuse o atentát počas predvolebného zhromaždenia v meste Butler v Pensylvánii. Trumpa buď postrelili do ucha, alebo ho zasiahli úlomky a jeho tím z prezidentskej kampane uviedol, že je „v poriadku“, informuje o tom CBN.

slovakia

left justify in out

Po incidente Trumpa rýchlo evakuovali z miesta zhromaždenia agenti tajnej služby.

Richard Goldinger, okresný prokurátor okresu Butler, uviedol, že pri streľbe bol údajne zabitý najmenej jeden účastník a viaceré zdroje informovali, že ozbrojenca zastrelili. The Christian Post informuje, že je vážne zranený ďalśí jeden účastník zhromaždenia.

Keď zazneli výstrely, Trump sa prikrčil a chytil sa za pravé ucho, kde ho zasiahli. Keď sa prikrčil, ozvali sa ďalšie výstrely a jeho ochranka mu prišla na pomoc. Niekto zakričal, že strelec je mŕtvy a bezpečnostná ochranka v obkolesení odviedla Trumpa z pódia.

Bývalý prezident Trump poďakoval tým, ktorí zasahovali bezprostredne po tomto „ohavnom čine“,  uviedol vo vyhlásení hovorca kampane Steven Cheung.

„Je v poriadku a je na kontrole v miestnom zdravotníckom zariadení. Ďalšie podrobnosti budú nasledovať.”

Tajná služba vydala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza: „Bývalý prezident je v bezpečí." Potom, čo ho obklopili agenti a bolo oznámené, že strelec je zastrelený, Trump vstal a päsťou naznačil, že je v poriadku. Z jeho úst zaznel opakovane zreteľný odkaz: „Bojuj!“

Guvernér Severnej Dakoty Doug Burgum, senátor za Floridu Marco Rubio a senátor za Ohio JD Vance, ktorí sú na Trumpovom užšom zozname pri výbere viceprezidenta, rýchlo vydali vyhlásenia, v ktorých vyjadrili obavy o jeho bezpečnosť.

Rubio zdieľal fotografiu, ktorá vznikla, keď bol Trump eskortovaný z pódia s päsťou vo vzduchu a škvrnou krvi na tvári spolu so slovami „Boh chránil prezidenta Trumpa“.

Líder väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer vydal vyhlásenie, v ktorom odsúdil násilie.

Biely dom oznámil, že prezident Joe Biden bol o incidente stručne informovaný a jeho tím vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že je „vďačný“, že sa Trumpovi po streľbe darí, pričom dodal, že „v Amerike nie je miesto pre tento druh násilia“.

K streľbe došlo len niekoľko dní pred otvorením republikánskeho národného zhromaždenia v Milwaukee s Trumpom ako predpokladaným republikánskym nominantom na prezidenta USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: CBN News. Foto: Donald Trump krátko po incidente. (CBN News)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies