BRATISLAVA - Bryndza patrí k jedným z našich národných "pokladov". Ak ste rovnako jej milovníkom ako my, doprajte si ju aj v inej podobe akou sú bryndzové halušky.
Niekomu sa bryndza spája možno len s haluškami, druhý si ju najradšej vychutná v nátierke s červenou paprikou a cibuľkou. Bryndzu si však môžeš vychutnať aj v mnohých ďalších receptoch.
Bryndzové risotto
Potrebné suroviny: 120-130 g ryže na risotto, 3 PL olivový olej, 1 väčšia šalotka, cca 1-1,5 dcl suché biele víno, zeleninový alebo kurací vývar podľa potreby (cca 1/2 - 3/4 litra), soľ, mleté čierne korenie, 60-70 g bryndza, tenký plátok masla, opečená nadrobno pokrájaná sušená šunka alebo oravská slanina, 1 hrsť posekaná zelená časť lahôdkovej cibuľky
Príprava receptu: Na olivovom oleji orestujeme pokrájanú šalotku, pridáme ryžu, 2-3 minúty za stáleho miešania opekáme, pridáme víno, miešame pokiaľ sa alkohol neodparí a ryža nevsiakne väčšiu časť vína, za stáleho miešania postupne pridávame vývar až do doby, kedy je ryža uvarená "al dente", teda na skus - zvonku je mäkká ale vo vnútri je pevnejší stred. Pokiaľ sa ryža varí, osobitne si na panvici na kvapke oleja opečieme pokrájanú sušenú šunku. Keď je ryža uvarená, pridáme bryndzu a rozmiešame ju do hladka, následne pridáme opečenú sušenú šunku, plátok masla a nakoniec posekanú zelenú vňať lahôdkovej cibuľky. Ochutíme soľou a korením.
Paprika plnená bryndzou
Potrebné suroviny: 8 paprík, 400 g bryndze, 2 žĺtky, cesnak, olej, paradajky, kôpor, soľ, mleté čierne korenie
Príprava receptu: Papriky dôkladne umyjeme , odkrojíme vršky a vyberieme semienka. Bryndzu rozmiešame so žĺtkami, posekaným kôprom a mletým korením. Na plech dáme alobal. Papriky naplníme bryndzovou plnkou a uzavrieme vrškami. Okolo paprík naukladáme rozkrojené paradajky a posekaný cesnak. Trochu osolíme, polejeme olejom a dáme piecť. Pečieme asi 1/2 hodinu. Potom papriky otočíme a pečieme dalšiu 1/2 hodinu. Podávame s čerstvým pečivom.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies