Dovolenka, ktorú si vychutnáte - najlepšie kulinárske destinácie pre toto leto!

NETKY.SK • 29 Jún 2023, 17:00 • 2 min
Dovolenka, ktorú si vychutnáte - najlepšie kulinárske destinácie pre toto leto!

Nie je na tom nič zvláštne, že mnohí z nás si vyberajú destináciu pre svoj letný oddych práve kvôli tamojšej gastronómii. Dobré jedlo patrí k vydarenej dovolenke viac, než čokoľvek iné a svedčia o tom aj selfíčka s plnými taniermi dobrôt v malebných reštauráciách, ktoré v lete tak radi postujeme na sociálnych sieťach.

slovakia

left justify in out

Koľko ľudí, toľko chutí a preto vám nikto neporadí, kde zažijete na dovolenke ten najúchvatnejší gastronomický zážitok práve pre vaše chuťové poháriky. No prinášame vám niekoľko inšpirácií na nezabudnuteľné letné zážitky, spojené práve so skvelým jedlom.

 

1. Maribor, Slovinsko

Toto leto sa určite oplatí zájsť za gastronomickými zážitkami do pre nás neďalekého slovinského Mariboru. Aspoň tak to tvrdí prestížny sprievodca European Best Destination, ktorý opisuje toto mesto ako očarujúce, kultúrne, pohostinné, veselé a zaujímavé pre každého labužníka. Miestni obyvatelia sú hrdí na svoje tradície, históriu – aj tú gastronomickú – a určite sa vám radi pochvália s prvenstvom najstaršieho (450-ročného) viniča na svete v Guinessovej knihe rekordov. Ak sem prídete až v septembri, určite navštívte Old Vine Festival, kde sa budú popíjať špičkové vína zo Štajerska region. No aj v lete sa tu koná množstvo kultúrnych akcií a festivalov, počas ktorých môžete spoznávať ich skvelú kuchyňu.

img

Mak Restuarant, Maribor. 

 

Maribor má niekoľko skvelých moderných reštaurácií, napríklad Mak Restaurant sa objavil v r. 2022 v sprievodcovi Michelin. Ak chcete niečo typické a tradičné, ochutnajte kuchyňu regiónu Štajerska – pohorskú žemľu s miestnym výrazným syrom, pohorskú sladkú omeletu s brusnicami a mentolovým likérom, či pohorský pisker – obľúbený guláš ochutený oškvarkami a bylinkami. Pochutnajte si na týchto dobrotách v miestnej rustikálnej reštaurácii, na farme, alebo vo vínnej pivnici spolu s dobrým Rizlingom rýnskym, Rulandským šedým alebo Chardonnay.

 

img

Slovinské vína sú chýrne svojou kvalitou.

 

2. Preveza, Epirus, Grécko

Tentoraz vás nepozývame na žiadny z obľúbených gréckych ostrovov, ale do jedného z najmenej známych a obývaných, no o to čarovnejšieho regiónu Epirus. A hoci je tu už vybudovaná štruktúra kvalitných hotelov a služieb, stále tu zažijete dovolenku na romantický spôsob – bez davov turistov. Kraj plný zelene a pasienkov má tie najlepšie syry a mliečne výrobky, ale aj výborné vína. Poďte sa bližšie zoznámiť s tunajšou kuchyňou do malebného rybárskeho mestečka Preveza (cca 400 km od Atén) s historickými uličkami prístavom a skvelými autentickými tavernami.

img

Mestečko Preveza má svoj dovolenkový šarm.

 

Tunajšia príroda a klíma prináša na tanier naozaj neskutočnú kvalitu a kombinácie chutí. Nenechajte si ujsť jedlá z čerstvých rýb – údeného pstruha, či úhora, vyskúšajte prevezské rybie ikry, sardinky, lokálne jahňacie, či lahodné syry s chráneným označením pôvodu (feta, metsovone, anthotyros, či pikantný vasilotyri), k tomu chlipkajte ouzo. Celý región je chýrny aj svojimi cmarovými, maslovými a jogurtovými výrobkami. Ochutnajte vínny ocot z miestnych odrôd Debina a Vlachiko, miestny mandľový, či orechový koláč, figové dezerty. Náš tip: Choďte do reštaurácie Saitan Pazar vyskúšať skvostné rizoto z kalamára!

 

img

Kalamárové rizoto na grécky spôsob.

 

3. Rím, Taliansko

V tomto prípade sa asi nemusíme baviť, prečo je hlavné talianske mesto medzi najvychytenejšími kulinárskymi destináciami tohto leta. No vedeli ste o tom, že Rím má až 372 reštaurácií, ocenených hviezdičkami a zápismi Michelinu, čo je takmer trikrát viac ako v Paríži?! To z neho robí nepochybne jedno z hlavných gastronomických miest sveta. V Taliansku vzniklo mnoho jedál a receptov, ktoré dnes miluje a napodobňuje celý svet. A čo konkrétne si vybrať?

Ak chcete byť „naozaj rímsky“, ochutnajte pasta alla carbonara (cestoviny s vajcom. slaninou, pecorinom), carciofi alla romana (artičoky), či cacio e pepe (jednoduché cestoviny s tunajším syrom a korením) – recepty s rímskym pôvodom. Nepochybíte ani keď si dáte bucatini all´amatriciana (so salsou z paradajok, syru, trochou bieleho vína) z malého mestečka Amatrice neďaleko Ríma. Mäsožrúti, vyskúšajte lahodné teľacie – saltimbocca alla romana. V Ríme určite musíte vyskúšať zmrzlinu, ak chcete byť michelinoví, skúste reštaurácie La Pergola, Il Pagliaccio, All´Oro. Náš tip: Dajte si čokoládovú bombu v Gelato San Lorenzo.

 

img

Gelato San Lorenzo.

 

4. San Sebastian, Španielsko

Jedna z najzaujímavejších destinácií v Španielsku nielen kvôli svojej čarovnej polohe v zálive v tvare mušle La Concha, ale aj vďaka svojej skvelej gastronómii. Kuchyňa, ktorá spája inovatívne trendy s tradíciami, kvalitné lokálne suroviny, množstvo festivalov, podujatí a originálnych reštaurácií – to všetko robí zo San Sebastian stále častejší cieľ turistov z celého sveta. Nájdete tu dokopy 16 michelinských hviezd v ôsmich reštauráciách. Medzi najznámejšie patrí Arzak s tradičnou baskickou kuchyňou, skvelými darmi mora a mnohými medzinárodnými oceneniami. Najobľúbenejším jedlom je však v regióne Pintxos – akési baskické tapas – miniatúrna haute cuisine, kúsky chleba alebo bagety s čímkoľvek, pripevneným cocktailovou tyčinkou – sardelami, olivami, krevetami... K tomu si dajte tunajšie vínko, napríklad lahodné biele Txakoli.

 

img

Tradičná baskická lahôdka pintxos.

 

5. Cavtat, Chorvátsko

Chorvátska kuchyňa našincovi nie je celkom neznáma. Čo takto vyskúšať bohatú dalmatínsko-stredomorskú gastronómiu v Cavtate? Ryby, zelenina, výborný olivový olej, najlepšie chorvátske a prímorské tradície snúbené s modernými trendmi – to všetko nájdete v Cavtate. Špecialitou sú tu rôzne mäsové a rybie jedlá pripravované v kamennej peci,domáca údená šunka, syr v oleji, samozrejme, veľa rýb. Pre toto všetko zaradil sprievodca European Best Destinations medzi vychýrené kulinárske destinácie aj Cavtat. Vyskúšajte tu Žrnovski makaruni – jednoduché, no skvelé cestoviny s mäsom, Malostonske kamenice – ustrice zo zálivu Mali Ston, ktorý je chránenou oblasťou, ochutnajte známe dalmatínske víno Malvasia. Náš tip: Vyskúšajte Rozulin – dalmatínsku „vychytávku“ – likér, ktorý sa vyrába z výťažkov ruže.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Alexandra Elia



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies