Dovolenka v ohrození? Obľúbené talianske mesto odmieta turistov

NETKY.SK • 20 Júl 2024, 07:30 • 2 min
Dovolenka v ohrození? Obľúbené talianske mesto odmieta turistov

AGRIGENTO - Sicílske mesto, ktoré je obľúbenou dovolenkovou destináciou, začalo odmietať turistov. Dôvod je ten, že im nedokážu zabezpečiť tečúcu vodu.

slovakia

left justify in out

Antické mesto Agrigento na Sicílii je rajom pre turistov. Návštevníkov láka historickými stavbami či neďalekým Údolím chrámov. Kvôli starovekému systému akvaduktu, ktorý slúži na zber vody, a extrémnym horúčavám ale začala voda v meste dochádzať, píše taliansky web Fatti & Avvenimenti.

Hotely a penzióny nielen v meste, ale aj na blízkom pobreží, sú tak nútené odmietať turistov. Dôvod je ten, že im nedokážu zabezpečiť tečúcu sprchu alebo splachovací záchod. Taliansky ostrov vyhlásil vo februári núdzový stav.

Približne milión ľudí si na Sicílii musí vystačiť s vodou na prídel, ide pritom o takmer pätinu obyvateľstva ostrova. Cez noc je tak dodávka vody v mnohých oblastiach úplne odstavená.

Sicílske mesto Agrigento trápi nedostatok vody.
Sicílske mesto Agrigento trápi nedostatok vody.
Zdroj: Unsplash

Snažia sa pomôcť turistom

Kvôli problému s nedostatkom vody sa mnoho turistov obáva, či sa vôbec oplatí Sicíliu navštíviť. Hotely klientov varujú pred možnými výpadkami a tiež sa im snažia pomôcť nájsť ubytovanie v iných častiach ostrova, kde sú obmedzenia menej prísne, alebo tam žiadne nie sú. Z aktuálnej situácie sú ale zúfalí.

„Situácia má zlý dopad na cestovný ruch. Bude to mať vážne ekonomické dôsledky. Cestovný ruch je totiž hlavný sektor, na ktorý sa v tejto časti spolieha každý,“ uviedol Giovanni Lopez, majiteľ penziónu v centre mesta.

 

Situácia je kritická

Nedostatok vody má negatívny vplyv aj na poľnohospodárstvo. Na ekologickej farme, ktorá sa nachádza asi 50 kilometrov severovýchodne od Agrigenta, kozy nemajú čo piť. Tam, kde bolo kedysi jazero s vodou sa teraz nachádza bahno. Luca Cammarata, majiteľ farmy povedal, že kvôli suchu je aj tráva na pastvu vzácna. Nikdy vraj nevidel Sicíliu tak vyprahnutú.

Nedostatok vody spôsobil, že poľnohospodári ako Cammarata stoja pred ťažkou voľbou: utratiť svoje státa alebo ich nechať zomrieť hladom a dehydratáciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Fatti & Avvenimenti, Zdroj foto: Dagnija Berzina, Unsplash
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies