Drvivá väčšina českých e-shopov porušila zákony

NETKY.SK • 14 August 2024, 09:04 • 2 min
Drvivá väčšina českých e-shopov porušila zákony

PRAHA - Česká obchodná inšpekcia (ČOI) pokračovala v cielených kontrolách internetových obchodov. Od apríla do júna ich vykonala celkom 194, z toho pri 169 kontrolách zistila porušenie právnych predpisov. ČOI tak rozdala 263 pokút v hodnote takmer tri a pol milióna korún.

slovakia

left justify in out

Česká obchodná inšpekcia v druhom štvrťroku tohto roku vykonala 194 cielených kontrol internetových obchodov. A u drvivej väčšiny, pri 169 kontrolách, zistila porušenie právnych predpisov (87,11 %).

Medzi najčastejšie zistenia patrilo porušenie povinnosti informovať spotrebiteľa o rozsahu, podmienkach a spôsobe uplatnenia reklamácie. To inšpektori odhalili v 84 prípadoch. 

Ďalším najčastejším porušením bolo používanie nekalých obchodných praktík. Najmä potom "poskytovanie nepravdivých informácií či informácií uvádzajúcich do omylu o výrobku, službe, cene, servise, právach spotrebiteľa," uviedol hovorca ČOI František Kotrba.

Internetové obchody tiež v mnohých prípadoch neoznámili spotrebiteľovi podmienky, lehoty a postup pre uplatnenie práva na odstúpenie od zmluvy alebo mu neposkytli znenie zmluvy a všeobecných podmienok v textovej podobe.

Obchody ďalej hojne porušovali ustanovenia, ktoré podnikateľovi ukladá povinnosť zabezpečiť, aby spotrebiteľ vzal pri objednávke výslovne na vedomie, že sa zaväzuje k zaplateniu. Porušenie tejto povinnosti bolo zistené celkom v 51 prípadoch. ČOI preto rozdala 263 pokút v celkovej hodnote 3 428 500 českých korún.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: TV Nova, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies