Dve nákladné lode sa zrazili v Bosporskom prielive: Pobrežná stráž podozrieva kapitánov z nepozornosti + VIDEO

NETKY.SK • 4 Október 2024, 15:05 • 2 min
Dve nákladné lode sa zrazili v Bosporskom prielive: Pobrežná stráž podozrieva kapitánov z nepozornosti + VIDEO

V Bosporskom prielive došlo k zrážke dvoch nákladných lodí, pričom incident, ktorý sa odohral pri manévrovaní neďaleko Istanbulu, sa zaobišiel bez vážnych škôd. Podľa prvotných informácií pobrežná stráž podozrieva kapitánov z nepozornosti, keďže jedna loď sa blížila k plytčine, kde sa nachádzali stovky ľudí. Na miesto nehody boli okamžite vyslané záchranné plavidlá na pomoc.

slovakia

left justify in out

Dve dlhé nákladné lode vyviazli po zrážke v Bosporskom prielive len s menšími škrabancami. Vo štvrtok do seba narazili pri manévrovaní v prielive. Incident zachytila na video iná loď. Pobrežná stráž podozrieva kapitánov z nepozornosti.

Podľa oficiálnych zdrojov sa 80-metrová suchá nákladná loď Ayed 1, ktorá bola na ceste z Batumi do Saudskej Arábie, a 180-metrová loď na hromadný náklad Bunun Ace, ktorá cestovala zo Španielska do Batumi, dostali do kontaktu neďaleko pobrežia Üsküdaru.

Na miesto boli okamžite vyslané záchranné plavidlá Kurtarma-2, Kurtarma-5 a Mehmetçik spolu s rýchlym záchranným člnom KEGM-4 z Generálneho riaditeľstva pobrežnej bezpečnosti.

Nehoda sa stala neďaleko štvrte Üsküdar na ázijskej strane Istanbulu.

Manévrom, ktorý na poslednú chvíľu vykonal kapitán lode s pomocou remorkéra pobrežnej stráže, sa podarilo zabrániť tomu, aby veľká loď uviazla na plytčine na pobreží Üsküdaru, kde sa nachádzali stovky ľudí. Po tomto nebezpečnom manévri sa loď rýchlo priblížila k blízkym osobným lodiam. Jednej osobnej lodi, ktorá mala byť zasiahnutá, sa podarilo uniknúť tak, že opustila mólo a zamierila do mora.

Bosporský prieliv je dlhý 31 kilometrov. V južnej časti prielivu sa na oboch stranách nachádza mesto Istanbul. Je to jedna z najrušnejších, ale aj najnebezpečnejších vodných ciest na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Türkiye Today, iDNES.cz / ČTK, Foto: Daily Sabah / AA Photo
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies