Dve slovenské firmy dostanú kráľovskú dotáciu. V krajine vytvoria stovky pracovných miest

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 13:47 • 2 min
Dve slovenské firmy dostanú kráľovskú dotáciu. V krajine vytvoria stovky pracovných miest

Slovensko sa pripravuje na významné rozšírenie svojho priemyselného sektora vďaka investíciám od dvoch spoločností – De Jong Slovakia a Schaeffler Kysuce. Tieto spoločnosti oznámili plány na investície, ktoré nielenže zvýšia výrobné kapacity, ale tiež vytvoria nové pracovné miesta a posilnia exportné kapacity krajiny.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť De Jong Slovakia, súčasť medzinárodnej skupiny Rheem Manufacturing Company, plánuje investovať 63,09 milióna eur do vybudovania nového závodu v Prešove. Tento závod bude zameraný na výrobu nerezových zásobníkov vody pre tepelné čerpadlá, čo je dôležitá súčasť moderných energeticky úsporných systémov.

Firma požiadala o investičnú pomoc vo forme úľavy na dani z príjmov v hodnote 11,42 milióna eur, ktorú Ministerstvo financií SR predbežne schválilo v plnej výške. Tento krok bol oficiálne predložený Ministerstvom hospodárstva SR do medzirezortného pripomienkového konania.

Investícia bude realizovaná v rokoch 2024 až 2026, pričom prostriedky budú vynaložené na obstaranie strojov, prístrojov a zariadení. De Jong plánuje do konca roka 2028 vytvoriť 150 nových pracovných miest, čo je významný prínos pre miestnu ekonomiku. Budúcich zamestnancov zrejme neurazí ani výplata. Tá by sa mala pohybovať okolo 1 700 eur v hrubom.

Počiatočná výrobná kapacita závodu bude 350 000 kusov nerezových zásobníkov ročne, s hodnotou viac ako 100 miliónov eur. Závod bude môcť zvýšiť kapacitu na 700 000 kusov ročne po zavedení druhej zmeny. Celá produkcia bude určená na export v rámci Európskej únie, pričom začiatok výroby je naplánovaný na január 2026.

Schaeffler Kysuce, súčasť nemeckej skupiny Schaeffler, oznámila plán investovať 22,62 milióna eur do nového výrobného programu pre odvetvie elektromobility v Kysuckom Novom Meste. Táto investícia má podporiť rozšírenie kapacity existujúcej prevádzkarne na výrobu predných a zadných elektrických osí pre elektromobily.

Ministerstvo hospodárstva SR predložilo návrh na poskytnutie investičnej pomoci vo výške tri milióny eur vo forme úľav na dani z príjmov, hoci pôvodná žiadosť firmy bola na viac ako deväť miliónov eur.

Schaeffler plánuje realizovať svoj investičný zámer v rokoch 2024 až 2027, s cieľom zvýšiť výrobu o 57,4 % a vytvoriť 11 nových pracovných miest do konca roka 2026. Schaeffler je na Slovensku významným hráčom v automobilovom priemysle, zamestnávajúc viac ako 8 000 ľudí a generujúc tržby v hodnote viac ako jedna miliarda eur.

Firma má dva výrobné závody v Kysuckom Novom Meste a Skalici, obchodné zastúpenie pre Slovensko v Kysuckom Novom Meste a centrum zdieľaných služieb v Žiline.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: finreport.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies