Dve ZEMETRASENIA zasiahli juh Japonska. Úrady varujú pred CUNAMI! + VIDEÁ

NETKY.SK • 8 August 2024, 14:38 • 2 min
Dve ZEMETRASENIA zasiahli juh Japonska. Úrady varujú pred CUNAMI!  + VIDEÁ

TOKIO - Meteorológovia magnitúdu otrasov predbežne odhadli na 6,9 a 7,1 stupňa. Ich epicentrum bolo pri východnom pobreží ostrova Kjúšu v hĺbke približne 33 a 25 kilometrov. Japonské úrady vydali varovanie pred cunami, ktorého vlny môžu dosiahnuť výšku do jedného metra.

slovakia

left justify in out

Južné pobrežie Japonska vo štvrtok zasiahli dve silné zemetrasenia. Meteorológovia ich magnitúdu predbežne odhadli na 6,9 a 7,1 stupňa. Ich epicentrum bolo pri východnom pobreží ostrova Kjúšu v hĺbke približne 33 a 25 kilometrov. Japonské úrady vydali varovanie pred cunami, ktorého vlny môžu dosiahnuť výšku do jedného metra.

Televízia NHK uviedla, že vlny cunami už dorazili do niektorých pobrežných oblastí na ostrovoch Kjúšu a Šikoku. V prefektúre Mizajaki podľa svedkov dosahujú výšku 50 centimetrov.

"Cunami bude udierať opakovane. Nevstupujte do mora ani sa nepribližujte k pobrežiu, kým nebude varovanie zrušené," uviedla japonská meteorologická agentúra na sociálnej sieti X. AFP píše, že z oblasti zatiaľ nie sú hlásené žiadne vážnejšie škody.

Japonská vláda uviedla, že v atómových elektrárňach nedošlo k žiadnym mimoriadnym situáciám a preveruje, či v zasiahnutých oblastiach nedošlo k obetiam a významnejším škodám.

Japonsko patrí medzi štáty, ktoré ročne zasiahne najviac zemetrasení. Za rok ich v krajine zaznamenajú približne 1 500, čo predstavuje približne 18 percent všetkých zaznamenaných zemetrasení na svete. Prevažná väčšina z nich je mierna. V Japonsku však aj silnejšie zemetrasenia zvyčajne spôsobujú iba malé škody vďaka používaniu primeraných stavebných postupov a dodržiavaniu prísnych predpisov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: AFP, Ilustračné foto: BBC
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies