Egyptský prezident Sísí po diplomatickom rozmrazení navštívil Turecko

NETKY.SK • 5 September 2024, 15:15 • 2 min
Egyptský prezident Sísí po diplomatickom rozmrazení navštívil Turecko

ANKARA - Turecko a Egypt sa dohodli na posilnení bilaterálnych vzťahov na základe obojstranne výhodného prístupu, uviedol v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak na spoločnej tlačovej konferencii so svojím egyptským náprotivkom Abdelom-Fattáhom as-Sísím, ktorý v ten deň pricestoval do Ankary na oficiálnu návštevu, prvú svojho druhu za posledných 12 rokov.

Návšteva sa uskutočnila v čase, keď sa obe krajiny snažia normalizovať svoje vzťahy po viac ako desaťročí trvajúcom nepriateľstve.

Na tej istej tlačovej konferencii Sísí vyjadril nádej, že jeho návšteva vydláždi cestu k "novej fáze" spolupráce a integrácie medzi oboma krajinami, uvádza sa vo vyhlásení egyptského predsedníctva.

Počas svojej návštevy Sisi a Erdogan spolupredsedali ustanovujúcemu zasadnutiu Rady pre strategickú spoluprácu na vysokej úrovni, po ktorom ministri oboch krajín podpísali niekoľko dohôd o spolupráci.

Erdogan zdôraznil cieľ "zvýšiť objem bilaterálneho obchodu na 15 miliárd amerických dolárov v nasledujúcich piatich rokoch" a dodal, že obe strany potvrdili svoju ochotu zlepšiť vzťahy v rôznych oblastiach vrátane obchodu, obrany, zdravotníctva a energetiky.

Egypt a Turecko boli v minulom desaťročí v konflikte najmä kvôli zosadeniu bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího v júli 2013 a následnému zákazu jeho skupiny Moslimské bratstvo podporovanej Tureckom, čo viedlo obe krajiny k vzájomnému vyhosteniu veľvyslancov.

Dlho zmrazené bilaterálne vzťahy sa začali rozmrazovať v roku 2020, keď Ankara iniciovala diplomatické úsilie o zníženie napätia so svojimi niekdajšími nepriateľmi v regióne vrátane Spojených arabských emirátov (SAE), Saudskej Arábie a Egypta.

Minulý rok si Ankara a Káhira vzájomne vymenovali veľvyslancov. Vo februári Erdogan uskutočnil svoju prvú návštevu Egypta od roku 2012, čím zaznamenal ďalší úspech v rámci obnovy vzťahov s odcudzenými regionálnymi rivalmi.

Analytici považujú Sísího návštevu Ankary za nový impulz v úsilí oboch strán o zmierenie a naznačujú, že obe regionálne mocnosti zakopaním vojnovej sekery spečatili úplnú normalizáciu.

Batu Coskun z výskumného centra TRENDS Research & Advisory so sídlom v Spojených arabských emirátoch povedal: "Sisiho návšteva Ankary predstavuje nový znak dôvery v bilaterálnych vzťahoch."

Medzitým niektorí očakávajú koordináciu medzi oboma regionálnymi mocnosťami pri riešení regionálnych kríz, ako je napríklad konflikt v pásme Gazy.

Oytun Orhan, vedúci výskumný pracovník Centra pre blízkovýchodné strategické štúdie v Ankare, uviedol, že Turecko a Egypt pravdepodobne zintenzívnia svoju spoluprácu s cieľom pomôcť ukončiť krízu v Gaze, pričom poznamenal, že "Turecko koordinuje humanitárne aktivity s egyptskými orgánmi s cieľom pomôcť Gaze".

Orhan dodal, že zlepšenie vzťahov a spolupráce medzi oboma krajinami pomôže podporiť stabilitu a mier v rôznych krízových oblastiach v regióne, ako je Líbya a Sudán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Mustafa Kaya
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies