Elon Musk chce spustiť masovú výrobu robotov Tesla Optimus + VIDEO

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 13:22 • 2 min
Elon Musk chce spustiť masovú výrobu robotov Tesla Optimus + VIDEO

AUSTIN - Elon Musk oznámil, že roboty Tesla Optimus budú vo vysokej produkcii do roku 2026. Spoločnosť sa zameriava na riešenie nedostatku pracovnej sily a automatizáciu.

slovakia

left justify in out

Tento sľub zdieľal generálny riaditeľ Elon Musk na sociálnej sieti X (predtým Twitter), pričom zdôraznil, že už budúci rok by mali byť roboty pripravené na nízku produkciu pre interné použitie.

Vývoj robota Optimus

V apríli Musk uviedol, že robot Optimus bude schopný vykonávať úlohy v továrni do konca tohto roka a mohol by byť pripravený na predaj už koncom roka 2025.

Humanoidné roboty už niekoľko rokov vyvíjajú aj japonská Honda a Boston Dynamics spoločnosti Hyundai Motor.

Tieto spoločnosti vsádzajú na roboty, aby mohli čeliť potenciálnemu nedostatku pracovnej sily a vykonávať opakujúce sa úlohy, ktoré by mohli byť nebezpečné alebo zdĺhavé, ako napríklad logistika, skladovanie a výroba, informuje agentúra Reuters.

Histórie nesplnených sľubov

Musk má za sebou históriu neplnenia odvážnych sľubov. V roku 2019 povedal investorom, že Tesla bude do roku 2020 prevádzkovať sieť autonómnych vozidiel „robotaxi“.

Minulý týždeň však signalizoval, že predstavenie robotaxi si vyžiada viac času, a povedal, že požaduje „dôležitú zmenu dizajnu“ prednej časti vozidla.

Tesla predstavila prvú generáciu svojho robota Optimus, nazvaného Bumblebee, v septembri 2022. Tento rok spoločnosť zverejnila video druhej generácie dvojnohého robota, ktorý v závode firmy skladá tričko, píše portál Digital Trends.

Musk sa v posledných mesiacoch zameral na umelú inteligenciu, softvér na autonómne riadenie, robotickú os a robota Optimus v situácii klesajúceho dopytu po elektrických vozidlách, ktoré tvoria viac ako 80 % štvrťročných príjmov spoločnosti Tesla.

Finančné výsledky a očakávania

Spoločnosť Tesla má v utorok oznámiť výsledky za druhý štvrťrok, pričom Wall Street očakáva, že marže dosiahnu viac ako päťročné minimum.

Pozornosť sa bude sústreďovať aj na Muskove ambiciózne plány v oblasti robotaxíkov a produktov umelej inteligencie. Akcie spoločnosti Tesla v pondelok pred obchodovaním vzrástli približne o 1 %.

 

Odklad produkcie a budúcnosť robotov Optimus

Tesla opäť odkladá výrobu svojho humanoidného robota Optimus, oznámil v pondelok na sociálnej sieti X generálny riaditeľ Elon Musk. Počas aprílového výročného stretnutia investorov Musk akcionárom povedal, že Optimus prejde do obmedzenej výroby v roku 2025 a predpovedal, že do konca roka budú v továrňach Tesly pracovať „tisíce“ robotov.

Vyslovil tiež hypotézu, že predaj robota, ktorý by sa mal predávať za 20 000 až 30 000 USD, by mohol zvýšiť trhovú kapitalizáciu spoločnosti až o 20 biliónov dolárov.

„Tesla bude mať budúci rok skutočne užitočné humanoidné roboty v nízkej produkcii pre interné použitie Tesly a, dúfajme, v roku 2026 vo vysokej produkcii pre iné spoločnosti,“ uviedol Musk. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Digital Trends, Foto: YouTube / Tesla
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies