Elon Musk: Na Mars vezmem každého, kto sníva o vesmíre – ale len ak nevyhrá Kamala Harrisová + VIDEO

NETKY.SK • 24 September 2024, 17:15 • 2 min
Elon Musk: Na Mars vezmem každého, kto sníva o vesmíre – ale len ak nevyhrá Kamala Harrisová + VIDEO

Elon Musk prisľúbil, že na Mars dostane "každého, kto chce byť vesmírnym cestovateľom", ale nie v prípade, že sa prezidentkou USA stane Kamala Harrisová.

slovakia

left justify in out

Elon Musk sa v nedeľu prihlásil na X, aby ľuďom povedal, že ak budú voliť Donalda Trumpa, do niekoľkých rokov ich vezme na Mars, a ak budú voliť Kamalu Harrisovú, môžu sa s výletom do vesmíru rozlúčiť. (A tiež ľudstvo, ale tu je dôležitá tá vesmírna záležitosť.)

V dlhom príspevku na sociálnej sieti, ktorú kúpil v roku 2022, Musk napísal: "SpaceX plánuje do dvoch rokov vyslať na Mars približne päť vesmírnych lodí bez posádky. Ak všetky bezpečne pristanú, misie s posádkou sú možné o štyri roky. Ak narazíme na problémy, potom sa misie s posádkou odložia o ďalšie dva roky.... Bez ohľadu na to, čo sa stane s úspešnosťou pristátia, spoločnosť SpaceX bude exponenciálne zvyšovať počet vesmírnych lodí cestujúcich na Mars s každou príležitosťou na prelet. Chceme umožniť cestu na Mars každému, kto chce byť vesmírnym cestovateľom! To znamená vás, vašu rodinu alebo priateľov - každého, kto sníva o veľkom dobrodružstve."

Hlasný stúpenec Donalda Trumpa však povedal, že ďalšie predsedníctvo demokratov "by zničilo program Mars a odsúdilo ľudstvo na zánik", pretože by ho utopilo v byrokracii. Musk tiež začiatkom mesiaca povedal: "Ak Kamala vyhrá, nikdy nedosiahneme Mars." Toto tvrdenie zopakoval aj republikánsky kandidát Trump. V sobotu prisľúbil, že ak ho jeho priaznivci dostanú do Bieleho domu, dosiahne počas svojho prezidentovania Mars. "Porozprávam sa s Elonom," povedal na jednom z mítingov. "Elon, naštartuj tie raketové lode."

 

Ako uvádza Quartz, "nie je to prvýkrát, čo Musk predpovedá apokalyptický scenár, ktorý zničí spoločnosť". Už predtým varoval, že populácia sa zrúti v dôsledku nízkej pôrodnosti (preto jeho misia jedného muža na zaľudnenie Zeme); že ľudskú civilizáciu vyhladí asteroid podobný tomu, ktorý zabil dinosaurov; a že Slnko nakoniec spáli Zem. Ale zrejme nás všetkých môže zachrániť víťazstvo Donalda Trumpa.

Spoločnosť SpaceX je známa svojím prístupom k prieskumu vesmíru, ktorý je spojený s vysokým rizikom a odmenou, a v súčasnosti je hlavným dopravným prostriedkom NASA na dopravu astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Spoločnosť neustále inovuje vesmír; len pred dvoma týždňami pomohla americkému miliardárovi stať sa prvým človekom, ktorý sa zúčastnil riskantného súkromného výstupu do vesmíru.

Časový plán misií s posádkou bude závisieť od úspechu letov bez posádky, pričom v prípade úspechu misií bez posádky by mohli štarty s posádkou trvať 4 roky, tvrdí Elon Musk.
Časový plán misií s posádkou bude závisieť od úspechu letov bez posádky, pričom v prípade úspechu misií bez posádky by mohli štarty s posádkou trvať 4 roky, tvrdí Elon Musk.
Zdroj: Anadolu Agency


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Vanity Fair, Sky News, Foto: officechai.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies