Elon Musk sa ostro vyhradil voči sudcovi, ktorý sa mu vyhrážal pozastavením platformy X v Brazílii

NETKY.SK • 30 August 2024, 17:15 • 2 min
Elon Musk sa ostro vyhradil voči sudcovi, ktorý sa mu vyhrážal pozastavením platformy X v Brazílii

Elon Musk zintenzívnil online útoky na sudcu Najvyššieho súdu, ktorý sa mu vyhrážal pozastavením platformy sociálnych médií X v Brazílii, pričom ho nazval „zlým diktátorom“ v pretrvávajúcom spore.

slovakia

left justify in out

Sudca Alexandre de Moraes pohrozil pozastavením činnosti X, ak Musk nevymenuje nového právneho zástupcu spoločnosti v Brazílii a neuhradí všetky nevyrovnané denné pokuty do 24 hodín.

„Alexandre de Moraes je zlý diktátor, ktorý sa prezlieka za sudcu,“ napísal najbohatší človek sveta na X.

Musk, ktorý predtým nazval de Moraesa „Darth Vader“, opätovne zverejnil vyhlásenie tímu pre globálne vládne záležitosti spoločnosti X, v ktorom sa uvádza, že v najbližších dňoch zverejní „nezákonné požiadavky sudcu a všetky súvisiace súdne podania“.

Brazília je významným trhom pre platformy sociálnych médií. Podľa agentúry Associated Press má aspoň raz mesačne prístup na X približne 40 miliónov Brazílčanov, čo je približne 18 % populácie.

Toto vyčíňanie predstavuje najnovšiu salvu v Muskovom spore s de Moraesom, ktorý sa sústreďuje na spory o slobodu prejavu a údajné dezinformácie. Spoločnosť X začiatkom tohto mesiaca oznámila, že zatvorí svoje prevádzky a prepustí zamestnancov v Brazílii kvôli tomu, čo nazvala „cenzúrnymi príkazmi“ od sudcu.

De Moraes nariadil sociálnej sieti, aby zablokovala niekoľko X účtov, o ktorých povedal, že šíria dezinformácie. Najnovšie vyhlásenie, ktoré podpísal de Moraes, bolo zdieľané aj na oficiálnom účte X Najvyššieho súdu, pričom označili účet Muska aj X’s Global Government Affairs.

Vyjadrenie z Najvyššieho súdu bolo zverejnené okolo 20.30 hod. miestneho času v stredu, čo dáva Muskovi na odpoveď do štvrtkového večera miestneho času.

Príkazy na cenzúru

Spoločnosť X 17. augusta zverejnila dlhé vyhlásenie, v ktorom uviedla, že bude nútená zatvoriť prevádzky a prepustiť zamestnancov v Brazílii v dôsledku „cenzúrnych príkazov“ de Moraesa.

„Napriek tomu, že naše početné odvolania na Najvyššom súde neboli vypočuté, brazílska verejnosť nebola o týchto príkazoch informovaná a naši brazílski zamestnanci nemajú žiadnu zodpovednosť ani kontrolu nad tým, či je obsah na našej platforme blokovaný, Moraes sa rozhodol vyhrážať našim zamestnancom v Brazílii namiesto toho, aby rešpektoval zákon alebo riadny proces,“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti X.

„V dôsledku toho sme sa v záujme ochrany bezpečnosti našich zamestnancov rozhodli s okamžitou platnosťou zatvoriť našu prevádzku v Brazílii. Služba X zostáva obyvateľom Brazílie naďalej k dispozícii. Sme hlboko zarmútení, že sme boli nútení prijať toto rozhodnutie. Zodpovednosť nesie výlučne Alexandre de Moraes.“

Neskôr v ten istý deň Musk zopakoval oficiálne vyhlásenie spoločnosti X a uviedol, že jeho spoločnosť „nemá inú možnosť“ ako zatvoriť brazílske prevádzky.

„Vzhľadom na požiadavky 'sudcu' Alexandreho [de Moraesa] v Brazílii, ktoré by od nás vyžadovali porušenie (tajných) brazílskych, argentínskych, amerických a medzinárodných zákonov, nemá spoločnosť X inú možnosť ako zatvoriť naše miestne prevádzky v Brazílii,“ uviedol v príspevku X.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: Olhar Digital
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies